Национален парк Кралица Елизабет

06.10.2011
Национален парк Кралица Елизабет

Национален парк Кралица Елизабет (Queen Elizabeth) е най-известният и посещаван парк в Уганда. Често наричат тази живописна и дива територия „Перлата на Африка” или „Швейцария на Африка”. Определенията са свързани с изключително разнообразната екваториална територия на парка Кралица Елизабет, в която могат да се видят две красиви езера, свързани помежду си с канал. Сред дивните картини на Кралица Елизабет влизат още вулканични кратери, тревисти равнини и тропически гори, които оформят едно огромно биоразнообразие, което рядко се среща на планетата.

Националният парк Кралица Елизабет се разпростира в Западна Уганда, като влиза в границите на четири области на Уганда. Намира се на около 376 км югозападно от столицата на страната Кампала. Град Касесе (Kasese) се намира съвсем близо до североизточния край на парка, а град Бушенви (Bushenyi) е след югоизточната му граница. Общата площ на парка възлиза на 1978 кв. км. Около 17% от територията на Кралица Елизабет попада областта Касесе (Kasesе), 50% - в областта Бушенви (Bushenyi), и около 33% е в Рукингири (Rukungiri).

Защитената територия на Кралица Елизабет е обявен за Национален парк през 1954 година. За доста години той е известен като Национален парк Рувензори (Ruwenzori National Park), но след това отново си връща кралското колониално име. Сред езерата, които са неизменна част от характера на парка са Едуард (Lake_Edward), което се разпростира на територията на Конго и Уганда, няколко километра южно от екватора.

Разпростиращо се на площ от 2 325 кв. км, Едуард е 15 най-голямо езеро в Африка и е включено с списъка със Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Освен в Национален парк Кралица Елизабет, то влиза и в рамките на Националният парк Вирунга в Конго.

Дивните земи на парка Кралица Елизабет обаче остават атрактивни най-вече с огромното си разнообразие от животински свят. Тук се срещат близо 100 вида бозайници и 606 различни вида птици. Голяма част от популациите на различните бозайници са полуизбити по време на войната между Уганда и Танзания.

Днес, за щастие, те всички са възстановени и Кралица Елизабет е дом на много хипопотами , слонове , леопарди , лъвове и шимпанзета и мн. др. Твърди се, че най-голямата популация на хипопотами в света се намира по протежение на канала Касинга (Kasinga Channel).

Каналът Казинга в Национален парк Кралица Елизабет

Срещат се още африкански глиган, бизони, редките водни антилопа, гигантски горски свине, жирафи, зебра и т.н. Североизточната граница на Кралица Елизабет е място на гъсти гори, в които необезпокоявани живеят хиляди шимпанзета. Огромното богатство от птици включва редки видове като розово фламинго, африкански щъркели и всякакви екзотични птици.

Целият животински свят в Национален парк Кралица Елизабет живее свободно без никакви ограждения. Обикновено туристите тук се разхождат под задължителния съпровод от служители на резервата. Те показват на гостите най-интересните места, където могат да се зърнат дивите животни. По желание може да се наеме и специален автомобил, който обаче снижава възможността да се срещнете очи в очи с някоя зебра или антилопа.

3.4
Общо 5 гласували
5 1
4 0
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати