Национален парк Ограбис Фолс

13.10.2012

Национален парк Ограбис Фолс (Augrabies Falls National Park) се намира в Южна Африка. Името Ограбис е дадено на водопада, с който е известен паркът, от шведът Хендрик Якоб Уикар (Hendrik Jakob Wikar), който минал през местността през 1799 година. Името Ограбис произлиза от думата на племето Кои (Khoi), която означава „мястото, където има голям шум”. Така племето наричало водопада на река Ориндж (Orange), който се спуска от 56 метра височина.

Национален парк Ограбис Фолс

През 1954 година асоциацията Ъпнингтън (Upington) внесла искане за придобиване на статут на национален парк за местността около водопада Ограбис. През 1955 година Министерството на водите е внесло възражение срещу това искане, но в крайна сметка през 1966 година е обявен статутът на национален парк на парка Ограбис Фолс. Паркът се простира на площ от над 55 хектара. Целта на парка е да се запази и да се възстанови биологичното разнообразие на река Ориндж, както и да се поддържа в непокътнато състояние водопадът Ограбис.

Местността, където днес се простира Националният парк Ограбис Фолс, е била обитавана от хора още по времето на Каменната ера. Доказателства за това са оръжия за лов на хипопотами, открити при разкопки. През средните векове в района са се използвали много по-съвършени работни и ловни инструменти. В района на парка са открити каменни грамади и гробове от неокаменната епоха. Не всички каменни грамади обаче са били гробове, тъй като под тях не са открити останки от погребения.

В района са били изграждани специални куполни хижи, известни като matjieshuise, което означава къщи от килими. През лятото килимите, направени от стъблата на различни растения, пазели от палещата топлина на слънцето, а през зимата – от студа.

В националния парк Ограбис Фолс животните са предимно активни през нощта, когато е по-прохладно, и те имат възможността да се скитат и да търсят прехрана. Тук има типични нощни ловци като африканската дива котка, прилепова лисица, чернокрака котка, различни видове прилепи. През деня са активни различни видове антилопи, има жирафи, леопарди.

Жирафите, които могат да се срещнат в парка, са с по-светъл цвят, отколкото жирафите, които обитават източните региони, и това се дължи на екстремната топлина. Хищниците в Ограбис Фолс са представени не само от леопардите, но също така от черногърбия чакал, каракал, прилепови лисици и други по-дребни хищници. В парка може да се види и зебрата на Хартман (Hartmann).

Температурните колебания в района на парка са създали уникални адаптации при някои животни. Така някои видове са се приспособили да оцеляват в екстремните условия на парка и да живеят както при много високи, така и при много ниски температури. Сред тези адаптивни видове са различните разновидности на мангустите и видрите. Присъствието на видри е гаранция за добрата екосистема на река Ориндж. В парка могат да се видят черен щъркел и черен орел. Други интересни видове птици са малък сокол, блед ястреб, мухоловка, голямо врабче.

Много видове птици са привлечени от зеленината в парка. В парка има червеношийки, златоопашати кълвачи и други видове птици. Паркът е идеално място за наблюдение на птици. Има различни туристически пътеки, като някои от тях отнемат три дни, за да бъдат изминати. Това например е пътеката Клипспрингър (Klipspringer).

Има и по-къси пътеки, които са дълги по пет километра – такава е пътеката Даси (Dassie). В парка се дават планински велосипеди под наем. По река Ориндж може да се мине с кану-каяк. В парка има живописни места за пикник. В парка има много места, които са подходящи за красиви снимки.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати