Национален Парк Маунт Фийлд

31.05.2013
Национален Парк Маунт Фийлд

Национален Парк Маунт Фийлд (Mount Field National Park) се намира на остров Тасмания, Австралия.

Остров Тасмания е единственият остров-щат на Австралия. Той е най-големият в държавата-континент и е разделен от нея чрез Басовия проток. Островът е разположен на уникално географско място, в което се срещат горещите въздушни маси на Севера и хладните въздушни маси на Юга. Има изключително променлив климат, който често изненадва гостите на острова.

Възможно е цял ден на небето да няма нито един облак и слънцето силно да пече, докато изневиделица в рамките на няколко минути небето става черно и започва пороен дъжд. Променливите климатични условия, както и фактът, че островът не е гъсто заселен го даряват с най-изключителната флора и фауна в тази част на света, както и с някои животински видове, които са характерни само за Тасмания.

Освен с Тасманийският дявол, който е вдъхновил аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбера да направят световноизвестния герой Таз, Тасмания е известна и с вечнозелената си растителност, горите от папрати и най-разнообразните на цвят орхидеи. Правителството е ангажирано изцяло с опазване на девствените кътчета на острова, а местното населението има огромна заслуга за опазването на тасманийските гори от изсичане.

Остров Тасмания има изградени и поддържани 19 национални паркове. Всички те разполагат с невероятна на места недосегната от човешката ръка природа, а през повечето от тях минават реки, които образуват уникални водопади. Почти всички национални паркове са лесно достъпни и могат да бъдат разгледани пеша или с лодка, наета от местните жители.

Един от най-известните и посещавани национални паркове на Тасмания е Национален парк Маунт Фийлд, в който се намира прочутия водопад Ръсел и планина Моусън.

Национален Парк Маунт Фийлд, Австралия

Националният парк Маунт Фийлд предлага на своите посетители невероятна зеленина, която се простира на площ от 159 кв. км. Намира се на около 65 км. от столицата Хобарт.

Той е разделен основно на две части. Едната е предназначена за любители на природата, фотографи и обикновени хора, дошли да подишат малко чист въздух. Тя се намира в близост до входа, има изградени пейки и маси, на които гостите на парка могат да си направят пикник или да опънат палатки. Местността е обрасла с папрати и евкалипт и гостите могат да се насладят на едни от най-високите дървета по света.

В парка мигрират над 100 вида папагали от Австралия и тяхното оглушително свирукане може да се чуе надалеч извън пределите на острова. Те идват тук, за да се размножат и отново се връщат на континента. В първата част на парка е и известният водопад Ръсел, любимо място за снимане от професионалните фотографи.

Втората част на Национален парк Маунт Фийлд е предназначен за по-опитните туристи. Тук са разположени езерото Добсън, маршрутите за опитни туристи и районите за ски-любителите. По-високите части на парка ще изненадат посетителите си с истински алпийски гледки.

Национален Парк Маунтфийлд е лесно достъпен, тъй като се намира на около един час път от Хобарт. Ако тръгвате от там трябва да следите пътя за Ню Норфълк, който ще ви отведе директно до входа на националния парк.

По пътя ще забележите табелки, които учтиво ви молят да не карате над разрешената скорост, тъй като често по пътя изскачат диви животни. А дивите животни на остров Тасмания обикновено са от застрашен вид и се пазят от закона.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати