Национален парк Монти Сибилини

27.03.2013
Национален парк Монти Сибилини

Национален парк Монти Сибилини или Сибилинските планини (Monti Sibillini) се намира в Централните Апенини в Италия, между Умбрия и Марке. Той е част от планините Сибилини, намиращи се в южната част на региона. Паркът е основан през 1993 г. Най-високата му точка е връх Веторе(Monte Vettore), извисяващ се на 2.478 метра надморска височина.

Основната цел на Монти Сибилини е да се гарантира опазването и поддържането на природното, историческото и културното наследство в района. В местността са разположени множество малки села, които притежават неописуем колорит и са истинска атракция за всеки посетител.

Италианското правителство способства за подпомагане на устойчивото развитие на скромното население, което живее в района на Монти Сибилини. Изграждат се схеми за подкрепа на животновъдството, традиционното горско стопанство и ръчните занаяти. Ако те са в разрез с опазването на природната среда, веднага се налага реорганизация на производството.

Монти Сибилини

Други важни цели на правителството са съсредоточени в подпомагане на популярността на парка с цел привличане на повече туристи, както и подпомагане на научни и образователни дейности.

Всяка години Монти Сибилини е обект на организирани училищни екскурзии, на които се провежда специализирано обучение за начините на опазване на околната среда. В помощ на дейността, която развива национален парк Монти Сибилини са Държавната горска администрация, местни специалисти и различни публични организации, които се справят превъзходно със своята работа. Това си личи веднага след като прекрачите прага на този приказен резерват.

В национален парк Монти Сибилини можете да направите примамливи туристически преходи из живописните гори. Около 70% от площта на парка е заета от хълмове, а останалите 30% от планини. Тук скалите са назъбени, а хълмовете са изключително стръмни.

Парк Монти Сибилини

Разходката се прави пеш, защото пътищата са изровени и каменисти, отговарящи на заобикалящата ги девствена природа. Ако сте запален турист, имайте предвид, че ви трябва най-малко една седмица, за да разгледате хубаво областта. Имате огромен избор от маршрути с различна дължина.

Невероятната красота на парк Монти Сибилини се крие в съхранената природа. Оглеждайте се за вълци и глигани. Рядко изживяване е да видите някое от тези животни. Понякога се срещат и диви котки, ястреби кокошкари и мишелови. Маршрутите минават през кацнали върху хълмове градчета и села над терасирани склонове, по които растат лозя и маслинови и плодни дръвчета.

Сред забележителните градчета в национален парк Монте Сибилини се намира и Норча (Norcia), което със сигурност си струва да посетите. В него живеят едва около 5000 души. Задължително е тук да си купите леща от квартал Castelluccio di Norcia, шунка от глиган, която е изключително вкусна и засищаща и ако можете да си го позволите, се насладете и на умбрийските трюфели, които са сред най-ценените и скъпи деликатеси в света.

Най-доброто време да посетите парк Монти Сибилини е от март до август. През пролетта и ранното лято има прекрасно слънце и залези. Ако решите да включите в маршрута си и колоритното градче Норча, е добре да знаете, че на 21 март то чества празника на своя покровител San Benedetto.

В близост до парк Монте Сибилини се намира и друг национален парк - Гран Сасо, който също можете да посетите ако ви остане достатъчно свободно време.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати