Национален парк Пемброкшър коуст

07.05.2013
Пемброкшър коуст

Национален парк Пемброкшър коуст (Pembrokeshire Coast)се намира в Уелс, Великобритания. Разположен е на 161 км. от Кардиф. Той е единственият национален парк във Великобритания, който включва и морска брегова ивица, а за Уелс е един от общо трите национални парка. Неговата плажна ивица е изключително чиста и не е населена, което го прави една превъзходна туристическа дестинация.

Тук идват хора от цял свят да се любуват на продължаващата 402 км. брегова линия, която е изключително добре съхранена и е опасана от девствена природа. Сред крайбрежията на Европа, които все още не са обезобразени от масовия туризъм, Пемброкшър коуст заема едно от челните места.

Бреговата линия на Пемброкшър коуст се състои от малки и големи заливи, които са струпани близко един до друг. Има маркирани пътеки, които криволичат в продължение на 291 км. и предлагат разнообразни маршрути за неговите посетители.

Морският пейзаж и заобикалящата го зеленина са превъзходно място за разходки, организиране на пикници, плажуване и упражняване на различни водни спортове. Всичко това се случва в компанията на най-разнообразни морски цветя и диви птици, а във водите се мяркат играещи делфини и тюлени.

Парк Пемброкшър коуст

Национален парк Пемброкшър коуст предлага на всекиго по нещо. За дошлите тук на почивка има превъзходни пясъчни плажове, на които можете да се усамотите, тъй като не са пренаселени. За любителите на риболова има специално изградени места, на които могат да разпънат своите въдици и да се надяват на богат улов на риба.

За любителите на екстремните спортове също има безброй места. Тук на Синята лагуна се е провел и кръг на световното състезание Red Bull Cliff Diving. Лагуната се нарича така заради минералите, които не позволяват водата да губи своя блясък и цвят, и тя наистина изглежда поразително синя.

В близост до Пемброкшър коуст се намира и един от най-големите шедьоври на уелската архитектура и история. Това е поклонническата катедрала "Сейнт Дейвид", датираща от 12 век. Тя се намира до Епископският дворец и днес тук се тълпят хиляди хора, идващи не само за поклонение, но и просто да се насладят на този величествен паметник на културата.

Катедралата е посветена на закрилника на Уелс - Свети Дейвид, който през 550 г. основава монашеска община. С течение на годините тя придобива голяма популярност и светецът печели много последователи.

Разположена в необятната долина на река Алин, катедралата и за съжаление останалите само руини от Епископският дворец днес са смятани за най-свещеното място в Уелс. Чарът на мястото се допълва от шепата построени в близост църковни сгради.

Най-доброто време да посетите национален парк Пемброкшър коуст е през лятото. Макар и считан за облачен и дъждовен, Уелс предлага и прекрасни слънчеви дни, в които можете да се отдадете на отдих на някой от прекрасните пясъчни плажове, които имат красотата на средиземноморските острови, но далеч не са толкова шумни и пренаселени.

Ако искате да съчетаете разходката си из парка с посещение на катедралата "Сейнт Дейвид" обаче, имайте предвид че най-подходящото време е началото на март, тъй като тогава се възпоменава смъртта на светеца.

Ако сте насрочили пътуването си за август, най-добре е да изберете средата на месеца, тъй като тогава за три дни се провежда изложението на графството в Пемброкшър.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати