Национален парк Мана Пулс

27.08.2013
Национален парк Мана Пулс

Национален парк Мана Пулс (Mana Pools National Park), което в превод означава Езерата Мана, е разположен около долното течение на река Замбези на територията на Зимбабве. Тук, около коритото на реката са се оформили няколко езера, които привличат като магнит много диви животни.

За да бъде запазено голямото богатство на африканската флора и фауна, цялата област от южната част на река Замбези е обявена за национален парк, който още през 1984 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Мана Пулс заема площ от 676 хектара, а езерата в него около 216 600 хектара. От другата страна на реката, в Замбия, се намира друг национален парк, който също е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Той е известен като "Долното течение на Замбези".

Езерата на национален парк Мана Пулс са някогашни канали на река Замбези. Има четири основни водни басейна: Мейн, Лонг, Чине и Чизамбук. В долното течение на реката, в близост до границата с Мозамбик са разположени ловните стопанства.

Районът около река Замбези, както и водопад Виктория, са открити от големия английски пътешественик Дейвид Ливингстън, който заедно с местните туземци решава да предприеме пътуване по реката, надявайки се, че тя ще се окаже "божият главен път", чрез който ще открие Централна Африка. Той е първият жител на Запада, предприел такова пътешествие. По-късно казал за пътуването си, че "ангелите сигурно са гледали, докато са летели, именно такива живописни пейзажи".

Красотата на национален парк Мана Пулс се крие именно в запомнящите се гледки. Красива е не само самата река Замбези, която е най-пълноводна през дъждовния сезон от март до май. Незабравим е целият животински и растителен свят в парка. Тук ще срещнете разнообразни диви животни. Ще се натъкнете на слонове, биволи, гепарди, леопарди и хипопотами.

Национален парк Мана Пулс, Зимбабве

По време на сухия сезон в парка са привлечени голям брой животни, търсещи източник, където да утолят жаждата си. Ако сте любители на животинския свят, тогава е момента да посетите парка. Тук се събират над 500 представители на черните носорози, петнисти хиени, хипопотами, зебри, много видове антилопи, леопарди и всякакви други видове диви животни.

Друг вариант да разгледате богатия животински и растителен свят на национален парк Мана Пулс е ако тръгнете с лодка с гребла по долното течение на река Замбези. Тя е плавателна само в отделни участъци, но именно тук ширината ѝ достига 5-8 км.

Обикновено се предлага двуместно канадско кану, от което ще можете да видите само на няколко крачки от Вас слонове, хипопотами, зебри и антилопи. Реката криволичи през парка и ако си носите въдици, можете да се пробвате да хванете агресивната тигрова риба, която се счита за деликатес в Зимбабве.

Можете да посетите национален парк Мана Пулс по всяко време на годината в зависимост от целта на посещението Ви. Ако искате да се полюбувате на дивите животни и птиците е най-добре да посетите Зимбабве през летните месеци, които тук са от декември до април.

Предлагат се различни варианти за престоя Ви тук. Можете да предпочетете по-скъпите къмпинги, които разполагат с предварително вдигнати палатки и електрическо осветление или по-евтиния вариант, при който сами си готвите и се обслужвате.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати