Национален парк Таи

20.08.2013
Национален парк Таи

Африканската държава Кот д`Ивоар е известна сред любителите на животните и растенията с изобилието си от природни забележителности. На преден план изпъква национален парк Таи (Taï National Park), в който редките хипопотами пигмеи и вековните влажни гори са защитени обекти. Тук са намерили дом много застрашени от изчезване животни, сред които и 11 вида маймуни, които заради своите навици представляват голям интерес за научните среди.

Национален парк Таи е разположен на площ от 3500 кв. км. в западната част на страната и заради своята значимост в световен мащаб е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно природно наследство.

Национален парк Таи се характеризира с голямо разнообразие на растителния си свят, за сметка на различните животински видове. Тук има над 13 000 вида растения, което превръщат парка в рай за ботаниците.

Някога цяла Западна Африка е била покрита с огромна джунгла. Пейзажът обаче е силно променен или напълно разрушен от човешката намеса. Първичният животински свят е засегнат от култивирането на земите и днес дивите животни драстично са намалели. Днес в парка можете да срещнете предимно антилопи, червени биволи и различни видове маймуни.

Пожарите и бракониерите са нанесли много щети през годините на джунглата. Изсичани са цели гори, а ловците са дебнели дивите животни, за да могат да продадат ценната им кожа или месо.

Благодарение на ЮНЕСКО за охраната на парка са отпуснати средства, с които да може това, което е останало от гората да бъде запазено за следващите поколения. Изследователите са категорични, че Таи е една от последните останали джунгли в Западна Африка.

Основната жизнена артерия в парка е река Хана. Около нейните червеникаво-кафяви води ще срещнете цели стада от животни, дошли на водопой.

За зоолозите най-голям интерес представляват хипопотамите пигмеи. Те са успели да се спасят от бракониерите, защото не са от доверчивите животни и умело се прикриват. Рядко можете да ги срещнете и доказателство за тяхното съществуване често са само оставените от тях следи.

Често ще можете да срещнете семейства шимпанзета, които обаче са доста плашливи от хората. Те си играят весело по клоните на дърветата, а около тях се навъртат и червените маймуни колобус.

Голямо е разнообразието и от насекоми в парка. Особен интерес предизвикват цикадите, които има двойна мембрана на корема си, която вибрира и произвежда висок звук, който отеква в джунглата.

Посещения в национален парк Таи се правят само с предводител, тъй като джунглата крие много опасности. Дори и само за миг да се отнесете, може върху главата Ви да падне някой клон или да Ви нападне подплашено диво животно. Таи е рай за авантюрисите и търсачите на силни усещания. Тук трябва да се движите много бавно и внимателно, за да не бъдете неприятно изненадани.

Можете да посетите национален парк Таи по всяко време на годината, но избягвайте дъждовния сезон. Тогава тук температурата често е над 35 градуса по Целзий. Препоръчителни са месеците от ноември до май.

Снимка: twip.org

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати