Меса Верде (Mesa Verde)

16.11.2009
Меса Верде (Mesa Verde)

Меса Верде е най-големият археологически резерват на територията на САЩ. Той има статут на национален парк и също така е част от световното историческо наследство на Юнеско.

Най-общо резерватът заема югозападната част на щата Колорадо, като входът му излиза на националната магистрала 160 и е на разстояние от 16 км от град Кортес.

Този исторически район съдържа около 4000 археологически находки, които свидетелстват за човешка дейност по тези места още между 600 и 1300 г. след Хр. Тук се намират и най-известните скални жилища в целия Югозапад, които привличат множество туристи, любопитни да видят древните домове на прародителите си.

Меса Верде (Mesa Verde)

Меса Верде е забележителен със своя пустинята пейзаж, изграден от високи плата и стръмни каньони.

Името на резервата идва от испанците, които кръстили така местността, заради буйната растителност, която виреела по високите плата. В превод Меса Верде означава зелена маса и в действителност тукашните плата, погледната от далеко напомнят маса, застлана със зелена покривка.

Тукашните скални жилища са в местността Фоур Корнърс, а хората, които са ги издълбали в скалите са анасазите, които са предци на племето пуебло. Те населявали мястото през 13 в, но само 100 години по-късно изоставят пещерните си домове.

Меса Верде (Mesa Verde)

Едва през 1888 г. пещерите са открити от местни фермери. Докато бъде обявен за национален парк през 1906 г. Меса Верде търпи разграбване на много от ценните предмети, останали от индианските племена. Останалите предмети се съхранявата в местния музей Чапин меса, където освен богата сбирка на индиански вещи може и да се научи и много за цивилизацията на анасазите.

Непосредствено до Меса Верде се намира племенният парк на планинските юти е отделен от териториите, за да се съхрани културата им. Тук също могат да се видят множество скални гравюри, както и наподобяващи тези от Меса Верде скални жилища.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати