Рибното Езеро в Рила

10.10.2011
Рибното Езеро в Рила

Рибното езеро е ледниково езеро, едно от Седемте рилски езера в Циркуса на Седемте рилски езера. Те са се образували от заледяването през последния ледников период преди около един милион години. При разтапянето на ледовете те са се стекли във вдлъбнатини, образувани в циркус сред склоновете на планината Рила.

Между отделните седем езера има поточета, които ги свързват едно с друго и така водите им се оттичат, докато стигнат до Долното езеро, което дава началото на река Джерман. Между езерата са се образували живописни водоскоци и водопади.

Рибното езеро се намира на 2184 метра надморска височина. То е голямо тридесет и пет декара, а водният му обем се измерва в тридесет и осем хиляди кубически метра. Дълбочината на Рибното езеро достига максимума си в най-дълбоката точка от два метра и половина.

Седемте рилски езера са най-посещаваната група езера в България. Те са част от Стоте национални туристически обекта. Въпреки че Рибното езеро носи специфично име и в него често се срещат големи количества пъстърва и други риби, риболовът в него е абсолютно забранен.

Рибното езеро е най-плиткото от Седемте рилски езера. Пет от седемте рилски езера са имали до преди години други наименования – така например Сълзата се е наричала Баш гьол.

Рибното езеро и Долното езеро не са имали имена. При хубаво време водата на Рибното езеро, както и на другите рилски езера е прозрачносиня. Когато времето е лошо, водата става сивкава, а понякога изглежда черна и зловеща.

Според една от местните легенди приказното място, където са разположени езерата, преди векове било сухо, но китно и красиво. Там живеели мъж и жена, които били гиганти. Зли сили им завидели и решили да убият великана, за да няма кой да се грижи за красотата на тази местност. Те го убили, а жена му толкова плакала, че от сълзите й започнали едно след друго да се оформят красиви езера и малки поточета.

Рибното езеро и Трилистника в Рила

Въпреки че най-известни са Седемте рилски езера, никой със сигурност не може да каже точно колко на брой са поточетата, езерцата и езерата в планината Рила, тъй като някои от тях са временни, появяват се само през периода, когато се топят снеговете.

Според географи броят на езерата в планината Рила, като се включват и временните езера, надвишава сто и петдесет. Седемте Рилски езера замръзват в края на октомври и се размразяват едва през юни. Ледената покривка на Рибното езеро, както и на останалите шест езера от циркуса може да достигне до два метра дебелина.

До Седемте рилски езера всяка година си правят сбирки членовете на Бялото братство – последователите на учението и идеите на Петър Дънов. Те могат да бъдат видени при езерата от двадесет и втори март до двадесет и втори септември. Членовете на Бялото братство проповядват любов, мъдрост и истина като основни добродетели.

До Рибното езеро се намира хижа Седемте Рилски Езера. Тя е построена на северния му бряг. Тя е една от двете най-близки хижи до Седемте рилски езера.

Другите езера, част от Седемте Рилски Езера в Рила са езеро Сълзата, Долното Езеро, езеро Окото в Рила, езеро Бъбрека, езеро Трилистника и езеро Близнака.

4
Общо 9 гласували
5 4
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати