Черно море

Нина 2Нина 2
Новак
748
Черно море при Севастопол

Черно море се простира на площ от над 436 000 квадратни километра и е дълбоко над 2200 метра в най-дълбоката си точка. Черно море е разположено между шест държави – това са България, Румъния, Русия, Грузия, Украйна и Турция. Черно море е свързано с Атлантическия океан през Егейско море (Aegean) и през Средиземно море.

Черно море е свързано с Азовско (Azov) море, а също така и с Мраморно море (Marmara). В Черно море се вливат много реки, сред които най-големите са Дунав (Danube), Днепър (Dnieper) и Дон (Don).

Черно море има славата на едно от най-известните вътрешни морета в света. То дължи славата си най-вече на името си, което описва негостоприемния характер на това море за плавателните съдове, моряците и рибарите.

Има много версии за това как Черно море е получило името си. Според много исторически документи векове наредЧерно море се е наричало просто Морето, а след това – Негостоприемното море. След като гърците започнали да кръстосват морето постоянно, те сменили името му на Черно море.

Черно море

Според други версии името на морето е дадено от турците, които изгубили много хора в дълбоките му води. Те го кръстили с думата Кара (Kara), която на съвременния турски език означава „черно”, но на средновековния турски език означава „северно”.

Един от най-интересните факти за Черно море е че е то се намира между Азия и Югоизточна Европа и е заобиколено от цели шест държави. Смята се, че Черно море е причината между тези шест държави да се създадат търговски и други благоприятни взаимоотношения. Плажовете на Черно море са известни на туристи от цял свят, които през лятото пристигат на крайбрежието му, за да се насладят на топлите вълни.

Едни от най-големите градове, които се намират на Черноморското крайбрежие, са Бургас (Burgas), Варна (Varna), Батуми (Batumi), Сухуми (Sukhumi), Одеса (Odessa), Керч (Kerch), Новороссийск (Novorossiysk), Ялта (Yalta), Констанца (Constanța), Зонгулдак (Zonguldak), Мангалия (Mangalia), Орду (Ordu), Севастопол (Sevastopol).

Плаж на Черно море

Един от интересните факти за Черно море е, че то има аноксична вода – с недостатъчно количество разтворен кислород, което се дължи на това, че басейнът на Черно море е меромиктичен (meromictic ) – горните и долните слоеве на водата не се смесват.

Черно море е известно като най-голямата водна площ с меромиктичен басейн в целия свят. Заради този факт се получава голяма разлика в температурата между горните и долните слоеве на морето. Затова в долните слоеве на водите на Черно море няма достатъчно кислород и те са неактивни.

Смята се, че Черно Море е било мястото, където е пристигнал Ноевият (Noah) ковчег след Великия потоп. На Черно море се намира планината Арарат (Ararat), която е известна с това, че според легендите там е спрял Ноевият ковчег с всички живи твари, за да продължат живота на земята. В Черно море има много малки острови, които са запазили непокътната флора и фауна, заради което Черно море е наистина уникално.

Според древни вярвания Смъртта живее в дълбоките води на Черно море. Заради липсата на кислород в долните слоеве на водата човешките останки, които се намират в близост до потънали кораби, не са подложени на въздействието на времето. Много предмети от потъналите кораби също не са се променили заради липсата на кислород в дълбоките слоеве. Затова според местните легенди там е мястото, където живее Смъртта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
40
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати