Долното Езеро в Рила

10.10.2011
Долното Езеро в Рила

Областта на Рила планина е един от най-богатите на природни красоти райони в България. Значителна част от Рила влиза в рамките на Национален парк Рила, който е един от трите национални парка у нас, обявени от ЮНЕСКО за паметници на световното природно наследство. На територията на община Рила има 28 планински и високопланински езера, най-големите, от които са циркусни, които имат ледников произход. Най-значими за водния баланс на територията на Рила са Горно и Долно Рибни езера, Смрадливото езеро, Синьото езеро, Черното езеро, Дяволски езера, Манастирски езера и Сухото езеро.

Най -ниско разположеното сред тях е Сухото езеро, което се намира на 2 045 метра надморска височина и заема обща площ от 19.5 дка. Сухото езеро е свлачищно езеро, разположено в коритовидна ледникова долина. В него се влива потокът, който отводнява северозападните склонове на седловина Кобилино бранище и потокът от Поповокапските езера. Сухото езеро няма видим отток, а се оттича подземно. Смрадливите езера са група от три поостоянни и три плитки, пресъхващи през лятото езера.

Долното Езеро

Разположени са в Смрадливия циркус, принадлежащ към Рилецкия дял на Средна Рила. Най-малкото има водна площ от 8.1 декара, а второто по големина заема 9.6 декара. Най-голямото от езерата е Смрадливото езеро, което дава наименованието на цялата група. Именно то е най-голямото високопланинско езеро на територията на Балканския полуостров . Площта му възлиза на 224 декара, като на дължина достига 900 м., на ширина - 260 м. В най-голямата си дълбочина Смръдливото езеро е с дълбочина от 24 м., а надморската му височина е 2 293 м.

Безспорният фаворит на водните басейни в Рила е групата на Седемте рилски езера, която е еднa от най-впечатляващите гледки в България. Те Всичките седем ледникови езера са разположени стъпаловидно едно над друго с денивелация 440 метра по северния склон на връх Дамка в северозападната част на Рила планината. Седемте рилски езера са част от стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз и като такива са една от най-посещаваните дестинации за природен туризъм в България.

Седем Рилски Езера - Долното Езеро

Седемте Рилски езера Свързани са помежду си с малки поточета, които на някои места образуват красиви водопади. Всичките седем езера отгоре надолу са Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното езеро и Долното езеро. Водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на река Джерман.

Долното езеро е най-ниско разположеното от Седемте рилски езера, като се намира на 2095 метра надморска височина. Долното езеро заема обща площ от 5.9 хектара. Неговата дълбочина е едва 11 метра, като в Долното езеро в Рила се отичат и събират водите на останалите шест ледникови езера. Долното езеро се отличава сдоста стръмен праг. В северната си част то е обградено чрез моренен вал. Именно от Долното езеро започва течението на река Джерман.

4
Общо гласували: 8
5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати