Готланд

26.09.2010
Готланд

Готланд е най-големият балтийски остров, на който е разположен първият в Европа природен резерват. Разположен на равни разстояния от Стокхолм, Рига и Хелзинки и Копенхаген, Готланд стои по средата на Белтийско море и е истинско предизвикателство, като една непопулярна, но особено интересна туристическа дестинация. Готланд е шведски остров, отделен от Скандинавския полуостров чрез проток с широчина 84 километра. Разположен е на Историческата земя Йоталанд, като заема площ от 2 960 км2.

Най-големият град на Готланд е Висбю (Visby), като той е е главен административен център на едноименните лен и община Готланд. Разположен е на самия бряг на Балтийско море, на около 200 километра на юг от столицата Стокхолм. Тук може да се види най-запазения средновековен град в Швеция – уникално историческо наследство, което е оценено от организацията ЮНЕСКО, която го включва в Списъка със световното културно и природно наследство в Европа. Висбю е ограден от дълга 3, 4 километрова средновековна каменна стена.

Висбю е град с магическа атмосфера. Наричат го розовата градина на Балтика, защото Старият град е същинска приказна градина. Навсякъде из града ще видите красиви розови храстчета и синчец, които се подават от почти всяка къща, а в Старата ботаническа градина може да се насладите на различни южни цветя и дървета.

Днес Висбю в Готланд е разделен стриктно на две части – стара и нова. Строителството в Стария град на Готланд с неговите калдъръмени улички е немислимо. Отвъд средновековната стена започва новият Висбю, който с лекота съчетава модерните удобства с уюта и стила на историческото си минало. Разходката из старата част ще ви създаде усещането, че може да влезете направо в домовете на хората, защото прозорците са разположени на нивото на улицата, а на повечето прозорци няма пердета.

Готланд носи със себе си над 8000-годишна история, като селището се очертава като търговско още преди 19 века, когато викингите търгуват тук с кожи, животни и риба. От Средновековния Висбю може да се види доста. От времето на католическото владичество на Готланд са останали руините на цели 10 църкви. Около тях в изключително добро състояние се вие дългата около 3, 5 километра градска стена. Тя има 12 кули и е завършена през 1280 година.

Височината на това дълго укрепление достига 11 метра. Всяка една кула си има собствена форма и име. Докато обикаляте по стената на Висбю, ще видите прелестната църква Дева Мария, издигната през 1225 година, за да закриля морския народ. В нея богослужението се извършва от жена-пастор. Готланд е бил и член на Ханзата.

Ако искате да пренощувате във Стария град на Висбю, това би ви коствало около 80 евро за двама, но отвъд стените може да намерите доста по-евтини пансиони. Не пропускайте да се отдадете на кулинарно приключение в някои местен ресторант, където се предлагат първокласни специалитети.

Разбира се, има и доста места, където храната е евтина и не по-малко вкусна. Едни от местните традиционни специалитети са гевречетата, сметанови пудинги и соленки. Бакфикан е името на единствения специализран рибен ресторант. През лятото тук разцъфва приказна розова градина, а кулинарните специалитети са уникално вкусни. Непременно опитайте старовремските гевречета и шафраново-оризовия десерт.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини