Островът Дивата гъска

30.04.2011
Островът Дивата гъска

Островът Дивата гъска (Wild Goose Island) е едно от най-интригуващите места в Национален парк Глетчър (Glacier National Park). Тази малка суша се намира посредата на голямото и красиво езеро Сейнт Мери, което е второто по размер в парка след по-долу разположеното езеро МакДоналд (McDonald). Покрай островът Дивата гъска има интересна легенда, свързана с индианското минало на района. Отделно от това Дивата гъска се радва на огромна популярност заради неописуемата си красота.

Сред професионалните фотографи тази част на парка отдавна е популярна, защото Дивата гъска се нарежда сред най-сниманите места в тази част на Скалистите планини на Монтана. Най-добрите снимки се получават в ранното утро, когато слънцето изгрява. Именно това е причината още в 5 часа сутринта на брега на Сейнт Мери да са опънали своите стативи фотографи от цялата страна.

Природата на тази част на Северна Америка е едно от най-големите богатства на страната. Национален парк Глетчър граничи и с Национален парк Езерата Уотъртън (Waterton Lakes National Park) в провинция Алберта в Канада. Основният панорамен път в тази местност е т.нар. Слънчев път, който води до северния бряг на езерото. Тук е и паркингът, където туристите могат да оставят автомобилите си и да се запътят към гледката на Острова на Дивата гъска.

Около името на това малко късче суша, покрито с борови дървета, има една интересна история, свързана с тукашния фолклор. Преди време по двата срещуположни бряга на Сейнт Мери се заселили две индиански племена. Макар и близо едно до друго, те оставали чужди и не поддържали никаква връзка помежду си.

Един ден обаче млад и красив войн от едното индианско племе зърнал нежна девойка, която плувала по езерото към острова. Привлечен от красотата на младото момиче, войнът не издържал и се втурнал да доплува до острова, за да се срещне с нея. Така и станало, момчето и момичето се видели на острова и мигом се влюбили. Разговаряли с часове, споделяли нежности и най-накрая решили да се сгодят.

Уговорили се да се срещнат на Дивата гъска на следващия ден, след което се разделили и всеки доплувал до дома си. Пристигайки в племената си, те разбират, че тяхната любов създава огромен проблем за племената. Старейшините категорични забранили каквато и да е връзка помежду им и прокълнала тяхната любов. На следващата сутрин войнът и девойката се срещнали отново на острова и бързо решили, че единственото спасение за тях е да избягат в далечна земя, където да живеят спокойно и щастливо.

В това време Великият дух наблюдавал красивата любов между двамата. Той решил, че тя трябва да се съхрани на всяка цена и превърнал момчето и момичето в диви гъски, за да могат да отлетят и да бъдат заедно завинаги. Когато главатарите на индианските племена разбрали, че младите са непреклонни, разпоредили войни да доплуват до острова и да върнат техните членове в домовете им.

Когато индианците преплували Сейнт Мери и стъпили на острова, те заварили единствено две диви гъски, които нежно триели вратовете си, след което отлетели и никога повече не се завърнали. От този момент нататък малкият остров посредата на езерото Сейнт Мери започва да носи името Дивата гъска.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати