Бахамите

19.02.2013
Остров Насау, Бахамите

Безспорно една от най-търсените и желани дестинации си остават Бахамските острови, поради което приходите от туристическия сектор се явяват основна част от брутните вътрeшни приходи за страната. Ежегодно тя е посещавана от над 2 млн. туристи от всички краища на света.

Бахамите са предпочитана дестинация за почивка не само за романтични медени месеци и весели дни с приятели, но и заради царуващото тук спокойствие и обгръщащата Ви екзотика. Не случайно и известният актьор Джони Деп бе завладян от приказните гледки тук и неотдавна си купи място на безлюден остров.

Макар открити още през далечната 1492 г. от Христофор Колумб, намиращите се в Карибския регион острови са официално признати за независима държава едва през 1973г. Дотогава те са населявани от английски колонизатори и са считани за отвъдморско владение на Великобритания. По това време на островите са докарани много африканци, които да служат като роби, поради което и днес голяма част от населението на Бахамите е формирана от африканци. От около 330 000 хиляди жители, 85% са африканци, а едва 12% са бели.

Времето на Бахамите е топло и влажно през цялата година и за съжаление често съпровождано от опустошителни урагани. Характерни за Бахамските острови са множеството солени езера.

Бахамските острови

Бахамите се намират в Атлантическия океан и са разположени на над 700 коралови острова. Населени са едва 30 от тях. Най-големият е Андрюс, а най-гъсто населеният- Ню Провидънс, където е разположена и столицата на страната- гр. Насау. Изчислено в километри, тя се намира на разстояние 8951 км. от нашата столица-София.

Град Насау е една от най-предпочитаните и горещи дестинации на Бахамските острови. Той придобива популярност особено през 60-те г. на миналия век, когато туристите започват да избягват Хавана заради революцията в Куба. Тук е пълно с приказни гледки, а невероятната морска храна със сигурност силно ще Ви впечатли. Обикновено можете да избирате между два варианта, когато става дума за столичната кухня - или да посетите скъпите ресторантски вериги, където ще бъдете посрещнати от майстори готвачи - знаменитости, или да похапнете в непретенциозна атмосфера свежа, но бързо разваляща се морска храна.

Поради тропическия климат на островите е добре да избягвате следобедните горещини. Най-добрата отправна точка в столицата е катедралата на Христос (на ъгъла на улиците Джордж и Кинг), която впечатлява със своя внушителен стъклопис, особено като се съпостави с иначе безогледната си фасада. Оттам може да се насочите към Сената и сградата на Върховния съд, като е добре да сте си наели гид, който да Ви информира за всички исторически моменти, съпътстващи тези забележителности.

Бахамски острови

Със сигурност не трябва да пропуснете да посетите Националната галерия на изкуството на Бахамите, която излага на показ не само бахамското изкуство и култура, но и неговата история. Тук са включени и множество снимки на улици в гр. Насау, датиращи от 1800 г.

С изключение на Ню Провидънс, с който се занимава централното управление, останалата част от островите е ръководена от местно управление, което се грижи за общо 30 области. Официалният език тук е английският, а официалната валута - долар.

Няма как да сбъркате, че Бахамите са били част от британската империя като се натъкнете на Клуба по крикет. Там може да разпитате за правилата на тази известна игра и да станете част от нея.

Ако сте любител на екстремните усещания, можете да се възползвате от предлаганите тук условия за гмуркане с акули. Срещу заплащане получавате съответната екипировка и решавате дали ще се насладите на кораловите рифове или ще наблюдавате морската фауна.

Може би най-тихият остров тук е остров Роуз, който се намира на няколко километра в източна посока. Характерни за него освен царуващото спокойствие и липса на глъч, са невероятните коктейли и свежите салати. До него се стига само с частна наета лодка.

4
Общо гласували: 5
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати