Зогнефиорд

23.12.2010

Зогнефиорд (Sognefjord) е най-големият фиорд в Норвегия и вторият по големина изобщо в света. Освен най-дълъг този фиорд е и най-дълбок в Норвегия. Той се простира на 204 км навътре в сушата, а водите му достигат дълбочина от 1200 м. Падината измерена над и под нивото на водата достига до внушителните 2 100 м.

Зогнефиорд е най-внушителният от фиордите в Западна Норвегия. Гледката на огромния, дълбок, стръмен и невероятно красив фиорд не може да бъде побрана в един обхват на човешкия поглед. дълбоките, стръмните и красивите фиорди в света. Зогнефиорд е един от 200-та главни фиорда, които карат западното крайбрежие на Норвегия прилича на разкъсан от ветровете флаг.

Водата при входа на Зогнефиорд е с дълбочина от 170 м, а навътре в сушата нараства с няколко пъти по-голяма дълбочина. Освен 204-метровият Зогнефиорд най-дългите фиорди в Западна Норвегия са: Хардангерфиорд (179 км), Сторфиорд (110 км), Нордфиорд (106 км) и Ромсдалсфиорд (88 км).

На някои места Зогнефиорд е дълбок повече от 1300 м. На практика се получава така, че околните планини са толкова високи, колкото дълбок е самият фиорд. Зогнефиорд е опасан и от жп-линия, което е една от най-приятните туристически атракции в района.

Зогнефиорд

Ненадмината обаче си остава разходката с корабче по вода, която трае няколко часа и която разкрива детайлно могъщата красота на тази ледена планина. Туристите имат възможност да се докоснат до тази неопитомена от човека природа, макар че и тук, на малките суши по фиорда живеят хора.

По Зогнефиорд на много места се спускат тънки потоци, които се образуват от топящи снегове по билото. Океанските пътнически лaйнери приличат на детски играчки на влизане в Зогнефиорд, смалени до неузнаваемост от заобикалящата ги природа. Планините се издигат почти отвесно от езерните води и на места стръмните скали от твърд гранит достигат височина от 900 м.

По по-полегатите склонове могат да се видят борови дървета на онези места, където корените им успяват да се захванат в скалните пукнатини или по хълмчета, образувани от сипеите. По плодородни ивици земя от двете страни на Зогнефиорд се забелязват разпръснати ферми, които не нарушават чувството за хармонична природа.

Този дълбок морски залива, образуван от дейността на ледниците има слаби приливи и отливи и е спокоен като езеро. Широката му част е 5 км, а падината, измерена над и под нивото на водата е 2100 м - почти с 600 м по-дълбока от Гранд Каньон в САЩ.

Гранитните планини на Зогнефиорд са на 2 милиарда години. Преди около 50 милиона години протичащите през тях реки започнали да прокопават долини и през няколко последователни ледникови периода по същите пътища се спуснали и ледници, които допълнително издълбали долините. С приключване на последния ледников период, преди 10000 години глетчерите отстъпили и морските води нахлули и изпълнили долините.

Издълбаните от ледници долини имат формата на подкова, стръмни стени и обикновено са по-дълбоки в средата, а не в устието си. Зогнефиорд също не прави изключение - водата при входа му е с дълбочина от 170 м, а навътре чак до Вадхейм, разположен на 50 км в сушата, е няколко пъти по-дълбоко.

Топенето на ледника влияе на температурата на водата на Зогнефиорд дори и през лятото. Норвегия е разположена на една географска ширина с Аляска и Източен Сибир, а фиордът се намира само на 800 км южно от Северния полярен кръг. Но Северноатлантическото течение (продължение на Гълфстрийм) донася топлина от Карибите край бреговата линия и климатът е благоприятен дори за отглеждане на ябълкови насаждения край град Лейкангер.

Край устията на вливащите се фиорда реки са се образували няколко равнинни района, където са изникнали селища като Зогндал и Лердалсьойри. Аурланд е индустриален център-град с голяма водноелектрическа централа и завод за производство на алуминий.

През лятото Зогнефиорд привлича хиляди туристи, които идват, за да се насладят на великолепния пейзаж, чиято кулминация се явява Националния парк Ютунхеймен. Една от най-големите забележителности в него е водопадът Ветис, който се спуска от 275 м в Ордалсфиорд, най-източното разклонение на Зогнефиорд.

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини