Река Ла Плата

25.09.2011
Река Ла Плата и Буенос Айрес

Аржентина е страна разположена в Южна Америка и граничеща с Бразилия, Парагвай, Боливия, Чили и Уругвай. Нейната земя е прорязана от много реки, някои от които са пълноводни и плавателни, почти всички от които се вливат към басейна на Атлантическия океан. Единствено тези в района на Патагонските Анди се отправят към Тихия океан. Най-големите пълноводни и плавателни реки - Парана, Парагвай и Уругвай, се намират във влажната и ниска североизточна част на страната, където речната мрежа е най-развита.

Главната аржентинска река е Парана, която извира от бразилското плато при град Посадас, тя слиза в равнината, където става плавателна до устието си. При град Кориентес Парана приема основния си приток - река Парагвай. Двете големи реки Парана и Уругвай се събират, за да се влеят в широката Рио де ла Плата, която при вливането си в Атлантическия океан образува най-големия естуар в света, както и най-големия залив, образуван от устието на река на нашата планета.

Ла Плата (La Plata River), чието име в буквален превод от испански означава „Сребърна река“ е наименованието на общия естуар, с който реките Парана (Paraná River) и Уругвай (Uruguay River) се вливат в океана. Дължината на Ла Плата е 290 км. На мястото на сливане на двете реки ширината на Ла Плата е 48 км, а от там насетне реката се разширява. При вливането си в океана Ла Плата достига цели 220 км ширина, което й извоюва позицията на най-широкия естуар в света.

Огромното течение на Ла Плата служи за естествена граница между Аржентина и Уругвай. Столиците на двете страни - Буенос Айрес и Монтевидео, са разположени съответно на десния и левия бряг на реката. Самото име Аржентина идва от латинското "argentum" (сребро). Първите испанските завоеватели открили Рио де ла Плата и я нарекли Сребърната река през 1516 г., навярно защото туземците давали сребърни дарове на оцелелите корабокрушенци от експедицията на Хуан Диас де Солис (Juan Díaz de Solís), който всъщност дава наименованието Аржентина.

Течението на Ла Плата включва води от около 1/5 от територията на Южна Америка, а водосборният й басейн е втори по големина на континента, след този на Амазонка. В него влизат земи от Югоизточна Боливия, Южна и Централна Бразилия, цялата територия на Парагвай, по-голямата част от Уругвай и Северна Аржентина. При река Ла Плата се срещата много важни животински видове, като костенурки и делфини.

Още Магелан открива карта от предишни пътувания, според която широкият естуар на река Ла Плата в Южна Америка е проток през този континент към Тихия океан. Той решава да проучи този път, за да достигне Молукските острови (Островите на подправките), който бил ключът към стратегически важната и много изгодна търговия с подправки. Магелан и екипът му отплават на юг по източния бряг на Южна Америка и на 10 януари 1520 спират в устието на Ла Плата.

В дъното на делтата на Рио де ла Плата, на левия бряг на гигантската река е разположена Федералната столица на Аржентина - Буенос Айрес. Днес „градът на Сребърната река” все още е отправен център към огромната страна, вторият по големина испаноговорящ град след Мексико. В столицата живеят над 13 милиона души, за които 200-те кв.км на Буенос Айрес са вече тесни и постепенно голямата метрополия расте от брега на Ла Плата във всички посоки.

Всички жители на Буенос Айрес носят общото име "портеньо" - "жител на пристанището". Това прозвище идва от основателите на Буенос Айрес, които са го създали като изходно пристанище на естуара на Ла Плата по пътя през Атлантика към вътрешността на страната. И до днес пристанището на аржентинската столица при Ла Плата със своите 40 км кейове е най-голямото в Латинска Америка и е едно от десетте най-активни в цял свят.

4.1
Общо гласували: 7
5 3
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати