Катедралата Сантяго де Компостела

24.04.2010
Катедралата Сантяго де Компостела

Катедралата Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela cathedral) е главният храм на едноименния испански град. Това е католическа църква, с красива, забележителна архитектура, която е издигната в чест на апостол Яков. Мощите на светеца и до днес се пазят в катедралата, а неговото име дава и наименованието на целия испански град. Катедралата Сантяго де Компостела е крайната цел на поклонническия маршрут „Пътят към Сантяго”. Този път, известен под името Камино, започва от Южна Франция и след 800 километра разстояние завършва „по библейски” в катедралата Сантяго де Компостела.

Маршрутът Камино е един от най-старите в християнството, като датира от повече от 1000 години. Вярва се, че той е синхронизиран спрямо звездите, като минава точно под Млечния път и отразява енергията на звездите над него. Крайната цел на поклониците, които поемат по дългия път към катедралата Сантяго де Компостела е да се поклонят пред мощите и гроба на Свети Яков. Преданието, свързано със светеца разказва , че Яков бил рибар, а негов брат бил Йоан Кръстител - един от най-ревностните последователи на Христос. Той умира мъченически, след като през 44 г. сл.н.е. цар Ирод го екзекутира. Легендата разказва, че неговите ученици - Атанас и Теодор, пренасят тялото му с лодка от Йерусалим през Средиземно море до Галисия, където се намира Сантяго де Компостела.

Съществува и друго предание, която гласи, че тленните останки на Яков са превозени с талига, водена от диви биволи, които били опитомени само с едно покръстване. Светецът бил погребан някъде в галисийската земя край Падрон, в близост до съвременния град Сантяго, но после точното място е забравено. Гробът бил открит чак през 813 г. от отшелника Пелагиус. Твърди се, че пътят до него му е показан от звезда, откъдето идва и името на бъдещия град – Компостела, което в буквален превод е „поле на звездата” (Campus Stellae).

Всяка година милиони поклоници, наричани пилигрими поемат по дължия маршрут от Южна Франция до катедралата Сантяго де Компостела. За да се приеме преходът на даден поклоник за успешен, той трябва да извърви поне 100 км. Цялото разстояние може да се измени за период от 3 месеца, като не са малко хората, които успяват да стигнат до крайната цел Сантяго де Компостела. По пътя има вярващи, които стигат до крайности в мъченическата проява – носене на гръб на тежки кръстове, камъни и т.н.

Катедралата Сантяго де Компостела е предшествана от по-малка църква, издигната на това място скоро, след като са открити мощите на Свети Яков през 819 година. Този храм е разрушен от маврите, но мощите на светеца остават непокътнати. Ранният храм бил издигант по нареждане на на крал Алфонс ІІ. През 1075 година владетелят Алфонс VІ решил на мястото на старият храм да положи основите на бъдещата катедрала, която впоследствие се превърнала в център на града и крайна точка на маршрута.

Катедралата Сантяго де Компостела

Катедралата Сантяго де Компостела има подчертано барокова фасада, но като цяло архитектурният й стил е подчертано романски. В действителност храмът в Сантяго де Компостела е един от най-добрите примери за романска църква в Испания. Окончателното строителство на Сантяго де Компостела е завършено през 1211 година. Различните елементи по фасадата и интериора на храма са добавени поетапно, в по-късни векове. Бароковата трансформация е окончателният етап по доизграждане конструкцията и фасадата на катедралата Сантяго де Компостела през 16-18-ти век. В интериорно отношение обаче храмът запазва линиите и характерните елементи на романския стил.

4.1
Общо 8 гласували
5 4
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати