Катедралата Сакре Кьор в Париж

26.04.2010
Катедралата Сакре Кьор в Париж

Катедралата Сакре Кьор (Sacre Coeur Cathedral) е свещена римокатолическа базилика във френската столица Париж. В буквален превод името на храма означава „Свято сърце”. Идивително красивата катедрала Сакре Кьор е разположена в парижкия квартал Монмартър, който се счита за едно от най-харизматичните места във френската столица със своята невероятна атмосфера и архитектура.

Святото сърце на Париж Сакре Кьор доминира над околната градски пейзаж, със своята неповторима бяла фасада. На фона на огромното историческо наследство в Париж, този магнетичен храм е сравнително един от най-новите шедьоври, като е издигнат в началото на миналия век.

Катедралата Сакре Кьор, издигната на хълма хълма Монмартър днес е една от най-посещаваните забележителности във френската столица. Достатъчно е само да видите белоснежната й фасада на снимка, за да разберете защо.

Пред самия храм има обширна площадка и едно огромно стълбище, което води към нея. Днес това място пред Сакре Кьор е повече от оживено по всяко време на денонощието. През деня освен многобройните чуждестранни туристи, тук е пълно с разведряващи се френски пенсионери, млади майки с деца и скейтбордисти. Вечерно време пред Сакре Кьор се събират млади парижани с китари.

Сакре Кьор има драматична история. Свещената бяла базилика е построена изцяло с дарения на тукашни жители. Има истории, които разказват , че храмът е факт благодарение на емигрантите и проститутките от парижкия квартал, които чрез това си свято дело имали желание да се легитимират в парижкото общество.

В действителност набирането на средствата за Сакре Кьор е станало по много интересен начин. Всеки желаещ е можел да си купи камък, на който по-късно могат да бъдат изписани инициалите му. Целият проект струва повече от 40 милиона франка.

На 25 юли 1873 година Националното събрание приема решение за построяването на катедралата Сакре Кьор, а първата копка е направена официално на 18 юни 1875 година, в присъствието на президента на Републиката - маршал Мак-Махон.

На тържествената церемония в основите на бъдещия храм са положени бронзoв медалион „Франция поднася на Христос монмартърската базилика”, торбичка с френски медали от Френско-пруската война и пергамент с протокол. Окончателно катедралата Сакре Кьор е завършена през 1914 година, но официално осветена на 16 октомври 1919 година заради избухването на Първата световна война.

Sacre Coeur

Катедралата Сакре Кьор е дълга 85 метра, широка 35 метра и е висока 83, 33 метра. Уникалният й бял цвят се дължи на строителният материал, който идва от кариерата Шато Ландон. Под въздействието на дъждовната вода този замък отделя бяло вещество - калцит, заради което фасадата на Сакре Кьор е толкова белоснежна.

Свещената базилика е издигната изцяло във романо-византийски стил, като е във формата на гръцки кръст, завършващ с четири купола. Централният купол достига 80 метра височина и е красиво украсен с прозорци. Целият храм на Святото сърце се състои от обширна централна ротонда, множество параклиси и обширна крипта.

Сакре Кьор впечатлява с уникалните си цветни витражи. От двете страни на катедралния вход са поставени конни статуи на света Жана д’Арк и крал Луи Свети, които са дело на Иполит Льофевр. Във вътрешността на Сакре Кьор може да видите ценни статуи, като сребърната статуя на Господ и Неговото Сърце, изработена от Йожен Бене, както и сребърната статуя на Божията Майка с Младенеца на ръце, отлята от Пол Брюне през 1876 г.

3.6
Общо 9 гласували
5 2
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Малакова
Малакова
10.04.2015 09:51
Бях там . Видях ктедралата.Наистина е величествена и перфектна.
0
0