Катедралата Христос Светлината

01.11.2012

Катедралата Христос Светлината (Cathedral of Christ the Light) се намира в Оуклънд (Oakland). Тя представлява истинско творение на архитектурното изкуство, което е издигнато, за да устои през вековете. Тази катедрала е главната църква и духовен дом за всички членове на католическата църква в Оуклънд.

От много години катедралата Христос Светлината е място, където бедните знаят, че могат да намерят помощ, а скръбните – утеха. Това е мястото, където човек може да израсне духовно и да получи най-важните знания за духовния живот, от които има нужда.

Катедралата Христос Светлината

Катедралата Христос Светлината е известна и като своеобразен дворец на бедните и изобщо хората в нужда, защото подпомага бедните, като намира доброволци и спонсори за добрата кауза. Тази цел на църквите датира от много векове. Катедралата Христос Светлината е и нов дом за енориашите, които преди това са били част от енорията на Света Мери, Свети Франсис де Сейлс, Свети Андрю и Свети Джоузеф (St. Mary, St. Francis de Sales, St. Andrew, St. Joseph), докато земетресението Лома Приета (Loma Prieta), което се развихрило през 1989 година, не е разрушило Сен Франсис де Сейлс.

Катедралният център на катедралата включва офиси на пастора, голям конферентен център и помещение, където се дава подкрепа на енориашите и училищата от района. Конферетният център е идеално място за събирания на вярващите, а също така и за образователни събития, уъркшоп и лекции. Катедралата е отворена за всеки, който иска да се разходи из красивите градини и да посети някое от многобройните религиозни събития или пък просто да отправи молитвата си.

Наименованието на катедралата е било дадено през 2000-ната година, точно в началото на новото хилядолетие. Комитет за избирането на името бил събран от епископ Джон Къминс (Bishop John Cummins) и името на катедралата било избрано, като комитетът се съобразил с основните критерии при избора на името. Един от тях бил, че името трябва да отразява традициите и духа на местните вярващи.

Освен това според традицията името трябвало да притежава практична функция, за да вдъхнови архитекта и всички, които се включват в изграждането на сградата, за да се превърне катедралата в истински шедьовър на архитектурното изкуство. Освен това името трябвало да помогне на катедралата да обедини функциите на духовната общност. Името на катедралата трябва да е отражение на мисията на католическата църква.

Според един от пасторите на катедралата Сейнт Франсис де Сейлс вдъхновяването за точно това име на катедралата Христос Светлината е било сериозно отклонение от традицията катедралите да се кръщават най-вече на името на Божията майка Дева Мария или на светеца-патрон на мястото, където се намира катедралата. Според местните духовни водачи това име ще изиграе ключова роля през новото хилядолетие.

Самият Исус Христос е казал: „Аз съм светлината на света. Който ме последва, няма да върви в тъмнина, но ще има светлината на живота”. Само светлината може да направлява човешките същества по пътя им в живота. Всяко същество в света може да има светлината на Христос, която свети за онези, които имат истинска вяра.

Светлината е универсален феномен, който е почитан от хората от различните култури по света. Катедралата Христос Светлината със сигурност е място, където онези, които търсят подслон и утеха, могат да я намерят, както и да намерят светлината по пътя си, за да могат, след като са отпочинали и са се заредили със сили и с вяра в хората, да продължат напред.

3
Общо 4 гласували
5 0
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати