Судан

Информация

  • Население30894000
  • СтолицаХартум
  • ВалутаСуданска лира (SDG)
  • Телефонен код+249
  • Езикарабски

Местоположение

Република Судан, понякога се нарича Северен Судан, е държава в Северна Африка с площ от 1886068 кв.км, която често се счита за част от Близкия изток. Судан граничи с Египет на север, с Червено море на североизток, с Еритрея и Етиопия на изток, с Южен Судан на юг, с Централноафриканската република на югозапад, с Чад на запад и с Либия на северозапад. Бреговата линия с Червено море възлиза на 853 км. От арабското Билад-ал-Судан идва името на Судан, което в буквален превод означава "Земя на черните". И днес Судан е една от най-нестабилните държави в света - раздирана е от граждански войни и военна диктатура, а най-опасен е районът в Дарфур. В северната част на Судан повечето хора са арабски мюсюлмани, а в южната част преобладават африканците-неараби, изповядващи традиционни африкански религии и християнство. Все пак Судан има интересна култура и традиционни обредни ритуали, по време на които участниците изпадат в транс. Що се отнася до местната кухня, в нея се усеща влиянието на околните страни. Популярните ястие се приготвят най-често с участието на боб, пшеница, просо, овес, различни зеленчуци и овнешко месо. Традиционният судански хляб се нарича кисра (Kissra) и се приготвя често от царевично брашно.

Градове в Судан

Столица на Судан е Хартум (600 хил.ж.). Сред останалите по-големи градове са Омурман (650 хил.ж.), Северен Хартум (Khartoum North (Bahri), Порт Судан (Port Sudan), Ел Обейд(Al Ubayyid), Малакал (Malakal), Джуба (Juba). Административно деление на Судан е на 26 провинции. В страната се развива речно и морско корабоплаване, а най-голямото пристанище е Порт Судам на Червено море. В района на Столицата Хартум редовно се провежда суфи-ритуал (Sufi ritual) с удряне на барабани и изпадане в транс, което е зрелищна гледка.

Замъци в Судан

От античността насам, хълмът на Гебел Баркал се счита за свещен. Мястото е трайно обвързано с религиозните традиции и фолклора. Тук ще откриете руини от дворци и големи храмове, които все още се считат за свети места от местните хора. Пирамидите и гробниците са част от необикновен граничен пустинен пейзаж на бреговете на река Нил.

Забележителности в Судан

Въпреки наличието на национални паркове и резервати, страната практически не се посещават от чуждестранни туристи. Важно е да се отбележи, че пътуване в Судан извън Хартум (Khartoum), Омдурман(Omdurman) и северните щати се счита за опасно. Гражданските войни продължават да са източник на насилие в Южен Судан и по-специално в Дарфур(Darfur). Не липсват случаи на отвличания в граничните с Етиопия райони. Все пак Судан има някои важни забележителности, които са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Това са Гебел Баркал и археологически паметници в област Напатан(Gebel Barkal and the Sites of the Napatan Region). Тези пет археологически обекта в област Напатан се простират на площ от над 60 км в долината на река Нил. Те свидетелстват за културата на Напатан през 900 до 270 г.пр.н.е., както и преди това. Тук могат да се видят гробници, с храмове, пирамиди, жилищни комплекси и дворци.

Езера в Судан

В Судан има както естествени езера, така и язови, съградени от човешка ръка. Язовира до столицата на Судан е едно от приятните места за посещение в страната. Едно от големите езера в страната в Кунди (Lake Kundi), намиращо се в южния район. То е при устието на река Ибраа (Ibrah), а наблизо се намира сезонното езеро Бахр ел-Араб (Bahr al-Arab). Част от езерото Насер (Lake Nasser) попада в рамките на Северен Судан. То е едно от най-големите изкуствени езера в света.

Паркове в Судан

Има доста защитени територии в Судан, като най-важни са националните паркове Диндер (Dinder National Park), Лантото (Lantoto National Park), Радом (Radom National Park) и Суакин (Suakin Archipelago National Park). Когато започне сухият сезон в Судан, животните изминават стотици километри, за да намерят вода. Диндер е национален парк и биосферен резерват в източен Судан. Богат на реки, потоци, и постоянните басейни е национален парк Радом.

Планини в Судан

Територията на Судан заема североизточната част на Африканската платформа, като голяма част е плато със средна височина 300 - 1000 м. На север е пустинята, на юг - планини. По-голямата част от страната е заета от равнини, прекъснати от няколко планински вериги - Мара (Jebel Marra) на запад, Иматонг с най-високия връх Киниети (3187 м) на юг и хълмистата област край Червено море на изток.

Реки в Судан

Територията на Судан принадлежи към басайна на река Нил, пресичащ страната от юг на север. Тук протичат реките Бахр ел Джебел с притоците си - Собат, Бели и Сини Нил, Атбара и др.

Пещери в Судан

В Судан има пещери, но те не впечатляват с размери и повечето не са проучени. Често те се използват за укритие на местните, притиснати от терор.

Църкви в Судан

Интересни за посещение са храмовете и комплекса на Гебел Баркал, които са част от наследството на ЮНЕСКО. Тези постройки са уникални в архитектурно и културно отношение. Има няколко катедрали в по-големите градове на Судан. В столицата на страната може да видите храма Сейнт Матю (St. Matthew’s Cathedral), а в Джуба е катедралата Св. Тереза (St. Teresa’s Cathedral). Голяма джамия има в Омдурман, а в столицата Хартум са забележителни два ислямски храма - Масджид ел Бурханя (Masjid Al Burhaniyyah, Khartoum) и модерната архитектура на Masjid Hajjah Sou'ad.

Водопади в Судан

В планинската област на Мара, редом до красиви езера могат да се видят и водопади. Сред зеленината на южните провинции също могат да се открият някои приятни водопади.