Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Фрауенкирхе в Мюнхен

Фрауенкирхе в Мюнхен

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Фрауенкирхе в Мюнхен

Мюнхен е един от най-важните индустриални, транспортни и културни центрове в Германия, а като цяло е един от най-проспериращите градове в Европа. Разположен в сърцето на Баварските Алпи, Мюнхен е един от основните европейски културни центрове, като тук са изнасяли концертите си композитори като Щраус, Регер, Вебер и много други. Един внушителен и красив голям град дължи до голяма степен своята атмосфера и очарование на архитектурния ансамбъл на своите сгради. За Мюнхен катедралата Фрауенкирхе (Frauenkirche) е безспорният религиозен, културен и истрически символ.

Фрауенкирхе е известна още като Катедралата на „Света Дева Мария” или катедралата „Св. Богородица“. Забележителната й фасада и най-вече двете й високи кули-близнаци отпред са отличителният маркер на Фрауенкирхе, която с височината на своите близо 100-метрови кули доминира над всички останали постройки в района.

Управата на Мюнхен официално забранява строежът на по-високи от 109 метра сгради в централната градска част, в резултат на което катедралата Фрауенкирхе се откроява над останлите сгради. Фрауенкирхе се извисява на площад Мариенплац. До него лесно може да стигнете с метрото, като слезете на станция U-bahn/S-bahn: Marienplatz. До Фрауенкирхе също така може да стигнете и с трамвай номер 19.

Днес Фрауенкирхе в Мюнхен е най-големият катедрален храм в града и един от най-големите готически сгради в южната част на Германия. Преди Фрауенкирхе да се появи на това място, през 13 век земята е била заета от по-ранен параклис, който се наричал Мариан.

Двеста години по-късно княз Сигизмунд (Prince Sigismund) заповядва издигането на нова по-масивна, мащабна и величествена катедрала. Проектът на бъдещата Фрауенкирхе е дело на двама архитекти – Йорг фон Халспах ( Jörg von Halspach) и Лукас Роталер (Lukas Rottaler). Същинският строеж на Фрауенкирхе е завършен през 1488 година. Кулите, които днес са символ на цял Мюнхен са прибавени в по-късен етап, през 1525 година. Те са особено красиви със своите куполи, изработени от мед.

Frauenkirche munchen

Фрауенкирхе днес се намира в т.нар. Стар град на Мюнхен и е отличен пример за средновековна църковна архитектура. Блестящата готическа архитектура на Фрауенкирхе е почти унищожена в резултат на бомбардировките през Втората световна война. В следвоенните години обаче църквата е основно реставрирана и „възкресена” върху останалите руини.

Около 20 години се строи Фрауенкирхе. Основният материал, от който е издигнат храмът са червени тухли. Фрауенкирхе е издигната т типичен готически стил, който се отличава с изчистената си линия без допълнителни орнаменти. Основният параклис на Фрауенкирхе е 109 метра на дължина, 40 метра широк и 37 метра на височина.

Двете вличествени кули-близнаци се отличават със своя ръст само с 12 см разлика помежду си. Северната кула на Фрауенкирхе е 98.57 метра висока, а южната - 98.45 метра. Дълго време съществува убеждение, че двете кули на Фрауенкирхе в Мюнхен имат разлика цял метър във височините си.

В интериторно отношение Фрауенкирхе не се отличава с богата украса.

В действителност вътрешността на храма е доста семпъл, което до голяма степен е резултат от реставрацията й в следвоенните години и изчистеният дизайн, който е бил предпочитан в строителството в Германия по това време. Някога, когато в Мюнхен са живеели около 13 000 души, масивната конструкция на Фрауенкирхе е била в състояние да побере цели 20 000 поклоници. Днес посетителите на храма могат да се изкачат до върха на северната кула на Фрауенкирхе, откъдето се открива прекрасна гледка на целия град и Баварските Алпи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати