Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Скакавишки водопад

Скакавишки водопад

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Скакавишки водопад

В рамките на Национален парк Рила, който е един от трите национални парка на територията на България включени в списъка на ЮНЕСКО със световното природно наследство, е разположен Скакавишкият водопад . Този невероятно красив природен феномен е най-високият водопад на територията на Рила планина, разположена в Югозападна България, а за рамките на цялата страна, Скакавишкият водопад се нарежда на трето място по своите размери.

Скакавишкият водопад е една от най-атрактивните природни забележителности в планината Рила. Допълнителен плюс за широката популярност на Скакавишкия водопад сред любителите на присодните красоти са многобройните карстови извори в района, чиято живописност се допълва от вековните гори от бяла мура, които са основен елемент от природата тук.

Скакавишкият водопад се е образувал на река Скакавица в едноименната Скакавишка долина. Тя е разположена в подножието на източния склон на връх Кабул, който от своя страна е основен в района на Северозападна Рила. Скаквишкият водопад се намира на 1750 метра надморска височина. Височината, от която се стичат красиво водите на скакавишкия водопад е измерена на 70 метра – една величествена и грандиозна картина.

Скакавишкият водопад всъщност е разположен на десния стръмен бряг на река Струма. По своята същност Скакавишкият водопад е травертинов (бигорен) водопад. Водите, които дават началото на рекичката Големи дол са карстови и много варовити.

Калциевите соли се отлагат от водите по ръба на скалния праг. В резултат на това в самото начало на падането на водата от височина от 70 метра се образува огромна живописно напластена тераса от бигор, която представлява зеленикава шуплеста варовикова скала. Точно в тази си част Скакавишкият водопад изобилства от водолюбива растителност.

Истинско приключение е Алпинисткото изкачване по заледения водопад Скакавица е едно вълнуващо преживяване. Отправната точка е популярната сред планинарите хижа „Скакавица”, а самият преход трае между половин час и 45 минути. Ако решите да предприемете поход с водач, което е препоръчително при зимни условия, ще получите на място първоначалното обучение от инструкторите. Те дават подробна информация за видовете лед и основните техники на катеренето.

Изкачването на самия Скаквишки водопад е несравнима тръпка за любителите на подобни планински преживявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
З.З
З.З
18.09.2012 14:08
Водопада на р.Големи дол се намира в Земенската планина.Не ги смесваите ,че става голяма каша.Оправете си инфото.
0
0