Джамията на Султан Хасан в Кайро

25.05.2010

Кайро придобива официален статут на град в края на 10 век. След този период започва строеж на различни религиозни постройки, някой от които са се запазили в отлично състояние и до ден днешен. Една такава сграда е джамията на Султан Хасан. Величествена и достолепна джамията на Султан Хасан се счита за една от най-големите мюсюлмански религиозни постройки в света. Грандиозните размери на джамията на Султан Хасан достигат до 150 метра на дължина, а целият храм се разпростира на обща площ от 7906 кв.метра.

Джамията на Султан Хасан е построена през 14 век, като предназначението й било двустранно – тя трябвало едновременно да служи и като религиозен храм, и като училище. След повече от 700 години от нейното създаване джамията все още смайва своите посетители с невероятни архитектурни детайли, които и до днес са успели да се запазят в отлично състояние.

Джамията на Султан Хасан в Кайро

Строителството на джамията на Султан Хасан започва през 1356 и продължава до 1363 година по заповед на мамлукския султан Хасан. В онези години поддръжниците на т.нар движение Мамлук (Mamluk) са били основни в политическото и военното управление на страната. Мащабът на джамията бил толкова огромен, че строителството й почти изпразнило мамлукската хазна.

Стените на джамията на Султан Хасан достигат до височина 36 метра, а най-високото й минаре се извисява на 68 метра. Много историци са на мнение, че за строителството намюсюлманския храм са използвани каменните блокове на пирамидите в Гиза. Като религиозно училище джамията на Султан Хасан разполага с отделни площи за всички четири юридически клона на сунитския ислям. Тези училища се раделят на четирите училища на мисълта Shafi , Maliki , Hanafi and Hanbali, които са отделени в отделни постройки в цялостния комплекс, но споделят една обща джамия.

В началните архитектурни и колосални планове на джамията на Султан Хасан имало доста сериозни пропуски, които малко по-късно излизат на бял свят. Предвиждало се на всеки ъгъл да има по едно минаре, но този план е изоставен след като централното минаре точно над входа на храма се срутва и убива 300 души. Още едно минаре се срива, след като през 1659 година е отслабена структурата на купола.

Самият Хасан е убит през 1391 година, две години преди завършването на джамията. В нея е била изградена специална камера, предназначена за тялото му, но тъй като то така и остава неоткрито, в камерата на джамията са положени телата постфактум на неговите двама сина. Нестабилната архитектура на джамията на Султан Хасан е използвана на няколко пъти и като военна платформа – веднъж при военния преврат срещу султанита Barquq през 1391 година и още веднъж срещу владетеля Tumanbey през 1517 година.

Днес посетителите на джамията на Султан Хасан в Кайро влизат в храма през един висок портал, който е същинско произведение на изкуството. Входните врати са украсени с изящни мамлукски декорации, а след тях се преминава през един сравнително тъмен и нисък коридор, който води до кръстокуполния двор на открито. Вътре в джамията на Султан Хасан може да се видят красиви висящи полилей, бронзови врати, мраморни декорации и чешмата за ритуални измивания.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати