Замъкът Ларнач

20.04.2010

Замъкът Ларнач (Larnach Castle) е единственият дворцов комплекс на територията на Нова Зеландия, който с „чисто сърце” може да се нарече замък в пълния смисъл на думата. На територията на страната има още няколко подобни постройки, но те по-скоро имат мащабите на фамилно имение.

Замъкът Ларнач днес също частна собственост на семейство Баркър (Barker), но е отворен за обществени посещения, като успоредно с това в комплекса му влизат специални постройки, предназначени да се ползват на хотелски начала. Замъкът Ларнач днес е синоним на красота, изискана атмосфера и първокласно обслужване, а прекрасната му градина има световно признание.

Замъкът Ларнач

Замъкът Ларнач – единственият дворец в Нова Зеландия, е разположен върху висок хълм по средата на крайбрежната част на остров Отаго (Otago Peninsula), който се намира в южната част на страната. Ларнач стои точно по средата на 35-акровата собственост на целия дворцов комплкс, като е разположен на осем мили по крайбрежната ивица източно от град Dunedin.

Замъкът Ларнач е една вълнуваща дестинация за любителите на изтънчените обноски, аристократичната атмосфера, модерните удобства, съчетани с неповторимия дух на миналото. Природните гледки около Ларнач са повече от красиви и живописни.

Дворецът Ларнач води своето начало от 1871 година, когато е построен от Уилям Ларнач (William Larnach), който бил търговец, банкер и политик, за любимата му първа съпруга Елиза (Eliza) и техните шест деца. Строителството на замъка не пести никакви средства, като са използвани най-скъпите възможни материали за времето - мрамор от Италия, стъкло от Венеция, плочки от Англия, които били докарвани до пристанището, а от там влачени с шейни до 1000-метровата скала, на която се строял Ларнач .

За издигането на замъка Ларнач се трудят повече от 200 работници в продължение на три години, а цели 12 лета прочути майстори от цял свят се занимават с вътрешната декорация и дизайн на Ларнач. В крайна сметка замъкът в завършен през 1876 година.

Замъкът Ларнач е построен в възрожденския стил на готиката. Първите два етажа на фасадата завършват със стъклени веранди в колониален стил. Целият интериор на двореца смайва с красотата си от прекрасно резбовани тавани, врати от венецианско стъкло и много други красиви моменти. Балната зала на замъка Ларнач е изградена като подарък за 21-вия рожден ден на любимата дъщеря на банкера Ларнач – Кейт, през 1886 година.

След години на застой, замъкът Ларнач е закупен от Бари и Маргарет Баркър през 1967 година. Това семейство отделя следващите 35 години в реставрация на двореца, в резултат на което, той е това, което виждаме днес. Успоредно с това не спират да се носят слухове, че Ларнач е обитаван от духове.

Няколко телевизионни предавания отделят ефирно време на тази тема, като различни хора и експерти твърдят, че редовно в замъка Ларнач могат да се видят сенки, мистериозно отваряне и затваряне на врати и т.н. Според ясновидци, духовете, които бродят в двореца Ларнач , са доста „недоволни и нещастни”.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати