Радж Махал

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Радж Махал

В историческия индийски град Орча (Orchha), който се намира в индийския щат Мадхия Прадеш (Madhya Pradesh), в района на Тикамагер в близост до град Джанси, днес са се запазили три невероятни замъка, които са завещани от времето, когато Орча е бил столицата на едно то най-големите и най-могъщи царства във Централна Индия.

Наред с еклектичната архитектура на невероятно красивия Джахангир Махал, в град Орча се намира и не по-малко впечатляващия Радж Махал (Raj Mahal). Тези два замъка, заедно с третият палат - Рай Парвен Махал, образуват един своеобразен отворен четириъгълник.

Великолепният Радж Махал е разположен в дясната зона на условния четириъгълник. Всяка година хиляди посетители от различни части на света идват в Орча, за да посетят величествената осанка на двореца. Радж Махал е особено впечатляващ с пищната си кралска архитектура, съставена от градиращи балкони.

Целият Радж Махал е изграден на различни нива, които са свързани с повдигащи се пътеки, които са пропорционално изградени по всичките четири страни. Целият архитектурен ансамбъл на Радж Махал е изграден от кули и куполна павилиони.

Строителството на Радж Махал започва още през 16 век, като е разпоредено Rudra Pratap Singh. По-голямата част от конструкцията двореца обаче е завършена през следващия, 17 век, от шах Мадхур (Madhukar Shah), който е наследник на Rudra Pratap Singh. Мадхур бил силно религиозен управник, предшественик на Бир Синг Джу Део, който пък от своя страна заповядва издигането на двореца Джахангир Махал за своя приятел Джахангир.

Пищната, но същевременно изчистена и подредена фасада на Радж Махал някак отстъпва на невероятно красивия интериор на двореца. Навсякъде из помещенията могат да се видят необикновени детайлни украси и колоритни стенописи, които претворяват различни религиозни сцени.

Особено впечатляващи са също декорациите от малки огледала, както и стенописите, изобразяващи анималистични моменти, които могат да се видят навсякъде по таваните и стените. Направо е удивително в колко добро състояние са успели да се запазят тези декорации след повече от 300 години от създаването им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати