Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Любопитни факти за Нотр Дам

Любопитни факти за Нотр Дам

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
172
Нотр Дам

Нотр Дам е една от най-големите забележителности не само в Париж, но и в цяла Франция. Безценният културен паметник на повече от 8 века понесе тежък удар, когато на 15 април покривът му бе обхванат от пожар, а целият свят наблюдаваше с ужас как рухва. Причините за пожара се изясняват, а възстановяването на катедралата може да отнеме десетилетия.

В следващите редове ви предлагаме да видите няколко интересни факти около Нотр Дам, които може и да са убегнали от вниманието ви.

Макар Айфеловата кула да е символът на Париж, оказва се, че по-посещаваната забележителност е именнокатедралата Нотр Дам. Смята се, че повече от 13 милиона души годишно посещават готическото бижу.

Катедралата Нотр Дам е построена на свещено място – остров Сите, намиращ се на брека на река Сена, върху останките на древен римски храм.

Нотр Дам е построена за период от около 200 години – между 1163 и 1345, а идеята за построяването ѝ е на епископ Морис де Сюли. Парижката Света Богородица е сред първите в света готически катедрали.

Нотр Дам е значима не само за французите, но и за хората по цял свят. Тя се счита за един от духовните центрове на стария континент, преживяла е революция, размирици, световни войни, но днес е изправена пред сериозно изпитание.

Паметникът е свидел на много исторически събития, като най-известните сред тях са коронясването на Наполеон Бонапарат и опелото на генерал Шарл дьо Гол. Когато Наполеон решава да се короняса именно в Нотр Дам, църквата е в изключително лошо състояние. Именно той връща църковния ѝ статут и поставя началото на новия живот на катедралата.

Освен Наполен, има и друга историческа личност, която допринася за световната слава на Нотр Дам. Това е обичаният френски писател Виктор Юго. В своя прочут роман Парижката Света Богородица (написан през 1831 година) той използва катедралата като образ на самата Франция. Книгата и до наши дни жъне огромен успех, а в онези времена става повод за организиране на мащабни акции за възстановяване на храма.

Катедралата Нотр Дам

Друг малко известен факт е, че двете популярни кули на Нотр Дам не са близнаци, макар че на пръв поглед изглеждат еднакви. Оказва се, че северната кула е една идея по-голяма от южната.

Органът в Нотр Дам е най-големият във Франция, но за съжаление е унищожен от пожара. Той има повече от 8000 тръби, някои от които са останали още от 18-ти век. Органът е възстановен след огромни усилия и започва да свири отново през 2013 година по повод 850-годишнината на храма.

Макар да е посещавана от 13 милиона души годишно, сигурно малко са хората, които обръщат внимание на интересен детайл – надпис около катедралата, който обозначава звезда с 8 лъча, вписани в камък. Надписът гласи Нулева точка на пътищата във Франция, което означава, че използва, за да се мерят разстоянията между пари и другите населени места във Франция. Надписът е поставен там през 1924 година.

Кулата Стрелата, която рухна в пламъци се е смятала за свещен гръмоотвод. На върха на кулата е имало петел, който не бил поставен само с декоративна цел. През далечната 1935 година в металния петел са вкарани ценни реликви – останки от двамата светци-закрилници на града и парче от короната от тръни на Христос. Оттогава местните вярват, че идеята на поставянето на реликвите е да се направи своеобразен гръмоотвод, който да пази вярващите в храма.

Добрата новина след пожара е, че редица безценни артефакти са спасени. Най-ценните от тях са короната от тръни и туниката от краля на Франция Луи IX, канонизиран за светец. Тепърва започват да се оценяват щетите от пожара, но въпреки колосалните щети, много хора вярват, че Нотр Дам ще бъде възстановена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати