Катедралата във Валенсия

15.10.2012

Катедралата във Валенсия (Valencia Cathedral) е безспорната архитектурна и историческа забележителност на града, разположен в близост до източното крайбрежие на Испания. Невероятно красива и импресираща катедралата във Валенсия, локално известна просто като Сеу (Seu)(„свято място”), впечатлява с щедрата си архитектура, която включва редица стилове – от романски до готически.

Катедралата във Валенсия

Особено красиви и уникални са оцветените в синьо куполи на катедралата. Този храм е централното седалище на римокатолическата епархия във Валенсия. Във вътрешността на храма се пазят ред ценни религиозни съкровища, най-голямото от които Светия Граал.

Известна още с Параклиса на Светия граал, катедралата във Валенсия се строи близо два века. Основите й са положени през 1252 година на мястото, където преди това е имало стара джамия. Още в древността тук пък се е издигал храм в чест на богинята Диана.

Строителството на храма приключва през 1482 година. Първоначално катедралата във Валенсия е била издигната в чест на Света Богородица, като крал Джеймс (King Jaime) поставя една уникална икона с нейния лик в главния параклис. Днес тази икона се пази в криптата на катедралата.

В оригиналния си първообраз катедралата във Валенсия е издигната в чисто готически стил. Днес обаче в архитектурата й се забелязват романски, френски готически елементи, остатъци от ренесансово изкуство, както и бароков и неокласически стил.

Главният купол на катедралата във Валенсия е добавен през 15 век, когато отделните й части се сливат с кулата и оформят главния вход. Той е особено впечатляващ, като е подчертано бароков и изпипан до детайл. Строителството на входа започва през 1703 година, като архитект на проекта бил Конрад Рудолф. Точно над главния вход е кулата Мигелет.

Достигаща до 68 метра височина, днес тази част от катедралата във Валенсия е един от главните символи на града. Желаещите имат възможност да изкачат 207-те стъпала до горе, за да се насладят на впечатляващата гледка.

Северният портал на храма е украсен с готически фигури и розетъчни прозорци, датиращи от 14 век. Като цяло фасадата на катедралата във Валенсия е завършена в сегашния си вид някъде през 15 век, като днес по отношение на украсата тя се отличава с множеството си красиви статуи и колони.

Интериорът на катедралата във Валенсия е предимно в готически стил, като в северната й абсида може да видите необичайно отворени аркади, които създават усещането за умален вид на римски колизеум.

В сегашния си вид вътрешната украса на храма е завършена през 18 век. Особено впечатляващи са двете произведения на изкуството на Гоя, които са разположени в параклиса на Сан Франциско. Една от тези картини изобразява сцени на екзорсизъм.

Мястото в катедралата във Валенсия, известно като „Капия дел Санто Калид” или „Параклисът на Светия граал” е едно от най-магнетичните за посетители от цял свят. То се смята за най-достоверното от всички места, които са спрягани да пазят Светия Граал.

Днес всеки има възможност да се докосне до тази мистериозна светиня на църковния свят, която се пази от бронебойно стъкло. Вече повече от 600 години Светият Граал, който е около 17 см, изработен от розов ахат, се съхранява зорко в катедралата във Валенсия. Според историци и изследователи Светият Граал е донесен в катедралата във Валенсия през 1437 г.

4.3
Общо гласували: 7
5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати