Сантяго

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Santiago

Сантяго де Чили (Santiago de Chile) или накратко само Сантяго е столицата на южноамериканската страна Чили. Град Сантяго е разположен в централната част на страната и е единственият регион на Чили, който няма излаз на Тихия океан. Основан на 12 февруари 1541 година, днес Сантяго е основният икономически и културен център на Чили. Целият град се намира в планинския район на Андите, като се разпростира на площ от 641 кв. километра. В модерният предимно индустриален, но също така и културен град Сантяго живеят около 5 500 000 души, включително и предградията.

Основател на Сантяго е Педро де Валдивия, като след 12 февруари 1541 година градът съществува под името Сантяго де Нуева Естремадура. Съвременен Сантяго е предимно индустриален център, но също така не липсва и артистичният дух, претворен в множество галерии, изложбени центрове, арт музеи, театри и т.н. В Сантяго наред с модерните търговски улици и сгради може да видите изложби на местното занаятчийско изкуство, както и уникални улични представления от самобитни артисти и музиканти. Като модерен, развиващ се град, Сантяго предлага всички удобства и забавления.

Тук има безброй ресторанти, дискотеки, клубове, музеи, университети, международни и национални летища (4 на брой). Модерната метросистема осигурява скоростно предвижване от точка до точка, като същевременно често може да се натъкнете на някоя временна експозиция в различните метро станции.

Географски погледнато, Сантяго е разположен в центъра на едноименния басейн, който всъшност представлява огромна и обширна долина сред планинската верига на Андите.

Широката и плодородна равнина е заобиколена от почти всички страни от планини. От една страна Сантяго е ограден от чилийската крайбрежна зона (на запад), а на изток се виждат живописните възвишения на Андите. Кулминационният момент в планинската верига около Сантяго е вулканът Tupungato, който достига до 6570 метра надморска височина. Други вулкани в района са Tupungatito , San José and Maipo. Върхът Cerro El Plomo е най-високата точка, която може да се види от градската зона на столицата на Чили.

Сантяго е една от най-скоростно развиващите се икономики в Южна Америка. Столицата на Чили е една от най-модерните градски зони в тази част на континента, със скоростно развитие в крайградските мрежи, десетки търговски центрове, както и впечатляваща модерна архитектура. Сантяго е регионалното място на много мултинационални компании, както и финансов център на Чили.

Сред културните забележителности на Сантяго е Музеят на изящните изкуства (Museo de Bellas Artes). На улицата, точно на това място може да станете свидетели на интересна форма на улично представление. Доста често, особено в почивните дни, гримирани актьори спират случайно избран автомобил, вземат ключовете на шофьора, завързвайки междувременно фриволен разговор с него.

Сантяго

Успоредно с това актьорите отварят багажника на колата и започват да импровизират различни сцени с предметите, които откриват в него. Тази форма на спектакъл се радва на особен интерес сред жителите и посетителите на Сантяго, като обикновено тези представления са придружени с тълпи от спрели се хора.

Въпреки сравнително дългата си история Сантяго не е запазил много исторически сгради от испанската колониална епоха, най-вече заради големите земетресения, които преживява столицата на Чили. Сред архитектурно историческите забележителности на този период днес попадат Casa Colorada, датираща от 1769 година, църквата Сан Франциско, построена през 1586 година и забележителната постройка на Posada del Corregidor (1750 година).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати