Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедралата Вавел

Катедралата Вавел

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Катедралата Вавел

Катедралата Вавел (Wawel Royal Cathedral) е разположена на едноименния хълм в полския град Краков. Тя заедно със средновековния дворец, намиращ се в непосредствена близост образуват така наречения кралски комплекс на хълма Вавел. Катедралата Вавел днес е епископската църква на архиепископството Краков.

От 1978 година насам Вавел, както и красивия Стар град на Краков, са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Благодарение на близо 1000-годишната си история и безценните религиозни богатства катедралата Вавел се счита за едно от най-важните национални светилища на Полша.

Катедралата Вавел

Тук от векове насам са погребвани полските монарски и управници. Кралският хълм Вавел е едно от най-интересните исторически места в цялата страна, като именно катедралата и замъка са едни от националните емблеми на Полша. От Средновековието насам град Краков е смятан за тайната столица на Полша, като в бившата кралска резиденция са погребани много значителни личности.

В кралския комплекс, оформен от катедралата Вавел и крепостта на хълма са погребани близо 20 полски крале, сред които такива на династията на Пястите, могъщата Ягелонска династия и династията Ваза. След като през 1871 година в криптата на катедралата Вавел е погребан полският генерал, маршал на Франция и герой на Наполеоновата армия Юзеф Понятовски, храмът се превръща в национален пантеон.

През 19-ти век във Вавелската катедрала са погребани и двамата големи полски поети-романтици - Адам Мицкевич и Юлиуш Словацки. През 1872 година в катедралата Вавел са положени и тленните останки на генерал Тадеуш Костюшко, участвал в борбите за независимост на САЩ, ръководител на полското въоръжено въстание, потушено през 1795 година и водещо до третата подялба на Полша между Русия, Австрия и Прусия.

Във вавелската катедрала бе погребан и злополучно загиналият в самолетна катастрофа на 10 април 2010 година полски президент Лех Качински. Тялото на покойния държавен глава на Полша бе положено до гроба на изградилия полската независимост след Първата световна война Юзеф Пилсудски.

Катедралта на хълма Вавел е известна още като Катедрална базилика „Св. Св. Станислава и Вацлав” („Sts. Stanisław and Vaclav”). Храм на хълма, гледащ към преминаващата река Висла е имало още преди близо 1000 години. Сегашната готическа катедрала Вавел е третата сграда на това място.

Първият храм е построен и унищожен през 11 век, а вторият, който е издигнат през 12 век, е била унищожена от пожар през 1305 година. Основите на действащата в момента катедрала Вавел са положени през 14 век по нареждане на епископ Нанкер (Nanker).

Хълмът Вавел край Краков служи за кралска резиденция на полските монарски от 14 до 18 век. Отвъд стените на Вавелската катедрала се крият едни от най-големите полски съкровища, останали от готическия, ренесансовия, бароковия, класическия и съвременния модерен период. Позлатеният купол на параклиса на Сигизмунд (Sigismund Chapel) е един от най-добрите примери за ренесансова архитектура в Полша.

Параклисът на Сигизмунд I в катедралата във Вавел е построен от италиански архитекти през 1519-1533 година, като всеки сантиметър от параклиса е детайлно украсен от красиви декорации, готически същества и митологични сцени. Интериорът на параклиса е уникален със своята изработка от черен мрамор.

Във катедралата Вавел посетителите днес имат възможност да посетят кралската гробница, в която са положени телата на владетели от Средновековието до наши дни. Огромната камбана на Сигизмунд (Zygmunt (Sigismund) bell) е третата по тежест в цяла Полша със своите 18 тона. Изработена през 1520 година, камбаната на катедралата Вавел е еквивалент на лондонската, която е поставена на сградата на английския парламент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати