Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедралата Уинчестър

Катедралата Уинчестър

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Winchester

Катедралата Уинчестър (Winchester Cathedral) е забележителна религиозна постройка. По своята същност тя е катедрален храм на епархия Уинчестър , която е част от Английската църква. Катедралата Уинчестър се намира в едноименния английски град, който е разположен в графство Хемпшър(Hampshire). Катедралата Уинчестър се счита за една от най-големите на територията на Англия. Нейната строга готическа архитектура е приютила най-дългия неф сред английските храмове, а нейната обща дължина няма равна сред всички готически катедрали в Европа.

Катедралата Уинчестър е посветена на Светата Троица, на Свети Петър, на Свети Павел и Св. Суитин (Swithun). Днес около този храм в Уинчестър са възникнали редица мероприятия и цял комплекс, който предлага настаняване и обслужване на посетителите. Началото си храмът води още преди повече от 13 века , а оттогава насам храмът изиграва важна роля в живота на историческия град Уинчестър , както и не малък е приносът и като цяло за англиския народ.

Историята на обителта започва още през 642 година, когато тук функционира манастир. Днес той се намира малко по-встрани от катедралата и е известен като Стария манастир. През 971 година тук е образувано цяло манастирско селище. Днес тук все още се намират погребалните саркофази на няколко саксонски крале, сред които и крал Едуин (King Eadwig of England). Основите на настоящата катедрала Уинчестър са положени през 1079 година.

През 1093 година под егидата на епископ Walkelin , на датата 8 април, в присъствието на почти всички епископи и игумени на Англия, монасите на старата обител официално се преместват в новопостроената катедрала Уинчестър. От ранната си история катедралният храм е дом на бенедиктските монаси. От този период днес все още могат да се видят останки от монашеските килии в едно от отделенията на обителта.

Тук се развива и религиозната дейност на монасите на опус дей, които извършват в катедралата Уинчестър своите религиозни ритуали с пеене и молене в кръг.

Катедралата Уинчестър

Голяма част днес катедралата Уинчестър отделя на починалата тук Джейн Остин. Днес редовно в обителта се провеждат изложби, а през летните месеци тук се организират редица прояви, свързани отново с името на писателката.

В изложбите в катедралата Уинчестър посетителите имат възможност да научат всички любопитни подробности изложбата и информация за детството, творчеството, болеста и погребението на Джейн Остин. Паралелно с тази експозиция в храма се излагат и различни експонати, свързани със самата катедрала Уинчестър и едноименния колеж.

Катедралата Уинчестър е била вдъхновение за ред световно признати творци. Тук през 2005 година дори се снима екранизацията на бестселъра на Дан Браун „Шифърът на Леонардо”. Цели 14 камбани озвучават тържествено Уинчестър от катедралата. Най-тежката от тях достига до внушителните 1.81 тона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати