Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедралата в Бразилия

Катедралата в Бразилия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Катедралата в Бразилия

Катедралата в Бразилия (Cathedral of Brasilia) често е сравнявана със Столичната ливърпулска катедрала заради футуристичната архитектура и на двете с сгради. Катедралата в Ливърпул е дело на архитекта Фредерик Жибер(Frederick Gibberd), докато проектант на уникалната Бразилска катедрала е Оскар Ниемейер (Oscar Niemeyer).

Двамата архитекти са автори на шедьоври на архитектурното изкуство, като и двете катедрали се отличават с висока кула, която излиза от горната част на храма. Катедралата в Бразилия носи светското име Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida и изглежда така сякаш се опитва да докосне небесата.

Катедралата в Бразилия

Бразилската катедрала е един своеобразен връх на модернизма в църковната архитектура. Тази белоснежна постройка представлява хиперболоид, който изобразява две ръце, протегнати към небето и няма равен еквивалент никъде другаде по света. Няма две мнения, че Бразилската катедрала е сред най-впечатляващите забележителности в цяла Южна Америка и именно това е причината тя да посреща огромен брой туристи от цял свят, които идват в Бразилия, за да се докоснат до една от най-невероятните модернистични сгради на планетата.

Някои определят архитектурната форма на катедралата Nossa Senhora Aparecida като наподобяваща обърната чаша със стъклен покрив отворен към небето.

За разлика от Ливърпулската катедрала, която е цялата облицована с твърд материал, храмът в Бразилия позволява проникването на слънчевите лъчи почти по цялата височина на конструкцията. Много от невероятните постройки в столицата Бразилия са дело на новаторския архитект Оскар Ниемейер.

Тези шедьоври на модернистичната архитектура са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Основите на Бразилската катедрала са положени на 12-ти септември 1958 година, като проектът е завършен десет години по-късно. Официалното освещаване на Бразилската катедрала става на 31-ви май, 1970-та година.

Основната кръгла част на храма в Бразилия е с диаметър 70 метра. Конструкцията, която архитектът Ниемейер създава е базирана на хиперболоидната революция в строенето, при която отделенията са асиметрични. Хиперболоидната сграда на Бразилската катедрала е резултат от 16 индивидуално монтирани бетонени колони, всеки от които тежи около 90 тона. Именно тези колони претворяват формата на протегнати към небесата ръце, които са свързани със стъклен покрив. Почти цялата катедрала е облицована в стъкло, като е стъклописта е впечатляваща със своите цветови съчетания от синьо, кафяво и бяло.

На платформата пред входа на храма посетителите и богомолците биват посрещани от четири бронзови статуи, известни като четиримата евангелисти. Всяка от фигурите е висока около 3 метра. Евангелистите на Бразилската катедрала са създадени с помощта на скулптора Данте Кроче (Dante Croce) през 1968 година. В интериора на храма посетителите веднага забелязват три невероятни статуи на ангели, които са обвити от стоманени кабели.

Най-малкият Ангел достига до е 2, 22 метра дължина и тежи 100 кг. Средната скулптора достига до 3, 40 м дължина, като теглото и е 200 кг., а най-големият ангел е дълъг 4, 25 м, с тегло 300 килограма. Ангелските скулптурите са дело на Алфредо Гечиати (Alfredo Ceschiatti), който си помага отново с Данте Кроче. Те стават част от интериора на Бразилската катедрала рез 1970 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
41
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати