Манастирът Гнездото на тигъра в Бутан

11.10.2011
Манастирът Гнездото на тигъра в Бутан

Манастирът „Гнездото на тигъра” е едно от най-свещените места в Бутан. Известен още като Такцанг Дзонг (Taktsang Dzong), Паро Такцанг (Paro Taktsang) или просто манастирът Такцанг, този невероятен храм е разположен в скалистите планини на Бутан и се счита за едно от най-свещените будистки места по света. Паралелно с това манастирът „Гнездото на тигъра” смайва с невероятната си красота и архитектура, като днес е една от най-големите забележителности на територията на планинското Кралство Бутан.

Такцанг се намира в Хималаите, като е разположен във високите скали над долината Паро (Paro valley). „Гнездото на тигъра” е в действителност едно впечатляващо и преклонно място, обгърнато от извисяващите се до 3 120 метра надморска височина скалисти планини. Манастирът „Гнездото на тигъра” стои застинал върху гранитни скали, разположени на 700 метра над самата долина Паро. Целият манастирски комплекс се състои от седем будистки храма. Днес Такцанг е отворен за обществени посещения, като до него обаче може да се стигне само пеша при нелек преход или ако си наемете муле, което прави пътя по-лесен.

Една интересна легенда разказва за построяването на обителта „Гнездото на тигъра”. Според преданието на това място за първи път се появил в Бутан легендарният гуро Ринпоче. Той се явил възседнал летящ тигър, а по-късно строители издигнали храма на мястото, където гуро Ринпоче прекарал голяма част от времето си в медитация и подчиняване на злите духове на волята си.

Една друга красива легенда разказва пък, че при строежа на храма в помощ на човека се притекли небесни крилати създания, наречени дайкини, които подпомагали строежа на Такцанг. Когато човек днес погледне към манастира, тези красиви предания изведнъж започват да изглеждат не толкова невероятни, имайки предвид величественото място, където се е „сгушило” „Гнездото на тигъра”.

Днес пещерата, в която гуро Ринпоче е медитирал, според разказа, се счита за едно от най-свещените места в Бутан. Около самата пещера са изградени сградите на манастира. Едно от най – интересните факти около комплекса на „Гнездото на тигъра” е, че към него непрекъснато се прибавят нови и нови сгради. Последната пристройка към Такцанг е завършена през 1982 година. Основите на самия манастир са положени през 17 век. „Гнездото на тигъра” е бил окончателно завършен през 1962 година.

През 1998 година, на 19 август, един мащабен пожар нанася сериозни щети върху конструкциите на обителта. Веднага след това той е реставриран детайлно благодарение на стари снимки и дневници, които помагат постройките да се доближават максимално до оригиналната конструкция. При възстановяването на манастира „Гнездото на тигъра” е използван специално прогоден лифт.

През пролетните месеци март-април в долината под манастира „Гнездото на тигъра” се провежда по традиция фестивал, който е в чест на гуро Римпоче. Обикновено това колоритно празненство трае около 3-5 дена, а по време на него се изпълняват традиционните танци с маски, както и исторически учения на монасите от Такцанг.

4.3
Общо гласували: 6
5 4
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати