Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»В деня на София: Какво да правите в столицата?

В деня на София: Какво да правите в столицата?

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
В деня на София: Какво да правите в столицата?

На 17 септември - в деня на великомъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, нашата столица отбелязва своя празник. София е обявена за столица на Княжество България от Учредителното събрание на 3 април 1879 г., а за стогодишнината на това събитие - на 3 април 1979 г. Министерски съвет обявява датата 17 септември за Ден на София.

По повод празника на града в София има богата програма от мероприятия, които може да посетите.

В 13 часа Регионалният исторически музей – София ще открие постоянната археологическа експозиция Антична Сердика в Античния културно-комуникационен комплекс Сердика – в закритото археологическо ниво под бул. Княгиня Мария-Луиза № 2.

В 17:30 ч. пред Народния театър Иван Вазов може да се насладите на концерт на Софийския духов оркестър. Пак там от 18:30 часа Столичната община ще раздаде наградите на за ярки постижения в областта на културата. БНТ1 ще излъчи Церемонията по награждаването от 22:00 часа по БНТ1, където ще видите и награждаването на Лили Иванова за изключителни постижения и принос в националната култура.

В 20:30 ч. на площад Княз Александър I започва Градски вибрации 140 ВРМ (140 удара в минута) - уникален аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг. Входът е свободен.

От 17:00 ч. в парка Заимов може да наблюдавате празничен танцов спектакъл и карнавално шествие.

Ден на София

От 18:30 пък Кино Кабана ви кани на концерт на група Rewind, който е част от проекта Акустични следобеди, финансиран от Столична програма Култура.

От деня на София кино G8 Cinema стартира проект Особен поглед, в рамките на който ще се проведе панорама на филми на жени режисьори в българското игрално кино. Прожекциите са по две на ден – от 17:30 ч. и от 19:30 ч. и ще са последвани от дискусии.

В дена на София входът на Зоологическата градина е безплатен, както и в парк музей Врана, Регионален исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия.

По случай 17 септември Столичната библиотека ще предложи на всички желаещи студенти и ученици безплатни едногодишни читателски карти.

Деня на София

Заради официалната церемония за Деня на София на 17 септември ще бъде въведена временна организация на движението в столицата. Забранява се престоят и паркирането, както следва: – От 07.00 часа до приключване на мероприятието на 17 септември 2019 г. на: – северозападната дъга на пл. Св. Александър Невски между ул. Оборище и ул. 11-ти август; – северната дъга на пл. Св. Александър Невски между ул. 11-ти август и ул. Дунав; – ул. Оборище между ул. Г.С.Раковски и пл. „Св. Александър Невски. От 08.00 до 18.00 часа на 17 септември 2019 г., с изключение на автомобилите на служителите на общинска администрация и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент” на: – пл. Николай Гяуров; – ул. „Московска между ул. Г. С. Раковски и бариерата на английското посолство.

От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 17 септември 2019 г. да се забрани влизането на пътни превозни средства по ул. Оборище между ул. Г.С.Раковски и ул. 11-ти август. Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати