Река Блайд

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Блайд

Река Блайд (Blyde River) и живописният каньон, който тя е образувала, са една от най-живописните, дори драматични картини в цяла Южна Африка. Като прибавим към тази природна красота и фона на величествените хълмове на планината Дракенсберг (Drakensberg), с чисто сърце може да причислим тези африкански земи към едни от най-дивните и пленяващи природни съкровища на нашата планета. До самия каньон Блайд може да се стигне от град Грескоп като изходен пункт, поемайки по път R532.

Река Блайд и огромният каньон са скрили в себе си неповторими природни феномени като „Божият прозорец”, „Трите Рондавели” и др. Каньонът Блайд е третият най-голям в света със своята площ от 25 000 хектара. Тук животинското и растителното богатство сякаш са неизчерпаеми. Срещат се ред ендемични видове като ибис, а за орнитолозите тук е един своеобразен рай. Безброй различни видове кръстосват живописните земи около река Блайд.

Наскоро каньонът на река Блайд беше преименуван на Motlatse. Той е третият най-дълбок каньон в света след Гранд Каньон в Западна Америка и този в Намибия. Наскоро река Блайд и територията около нея бяха превърнати в защитена територия. Този резерват в Южна Африка е в близост до друга природна ценност - Национален парк Крюгер.

Самата река и нейният пролом са разположени в Мпумаланг (Mpumalanga), което е част от територията на Южноафриканската република. Преди да бъде обявена за защитена местност река Блайд беше подложена на щателни проучвания и изследвания. Проведени са -изследователска дейност в областта на екологията и възможните за изменения на околната среда. Паралелно с това са взети всички мерки местното население да остане неощетено или засегнато по някакъв начин.

В рамките на проекта за резерват река Блайд е разработена и туристическа инфраструктура. На територията на целия каньон се предвижда да се изградят няколко различни 5 звездни хотели, доста къмпинги. Щателната работа доведе до вече изработени атрактивни туристически маршрути, които разкриват детайлни подробности от красивите природни богатства на река Блайд и каньона на река Блайд.

Днес река Блайд е атрактивно място за много екстремни спортове. Посетителите тук имат отлично изградени условия за скално спускане с въже по високите близо 800 метра стени на каньона на река Блайд. Любителите на рафтинг спорта също могат да предприемат продължителни упражнения в своя любим спорт. Ако ли пък търсите по спокойни занимания и не предпочитате да поставяте адреналина си във високи граници, може да прекарате цял ден с въдица в ръка.

Река Блайд

За растителното и животинското богатство в териториите на река Блайд може да се говори много. Тук е едно от малкото останали места в Мпумаланга, където все още има планински пасища. Тревното разнообразие покрай река Блайд надхвърля 1 000 растителни видове, много от които са ендемични (не се срещат никъде другаде по света), редки или застрашени. Животинският и птичият свят също са представени от ред застрашени и редки видове. Над река Блайд може да се види сокол Таита, който се среща само на още едно-две места по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати