Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Нотр Дам дьо ла Гард

Нотр Дам дьо ла Гард

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Катедралата Нотр Дам дьо ла Гард

Катедралата Нотр Дам дьо ла Гард е един великолепен храм във френския град Марсилия, който от десетилетия изпълнява функцията на културна емблема на града. Невероятно красива, достолепна и вдъхновяваща, катедралата Нотр Дам дьо ла Гард доминира над цяла Марсилия, като няма място, откъдето да не се забелязва върха на забележителния храм, който е белязан с грандиозната статуя на Богородица с Младенеца, облицована със злато. По своята същност катедралата Нотр Дам дьо ла Гард е католическа църква, която е издигната през 19 век.

Храмът е издигнат на високия 154 метра хълм Гард. Предполага се, чъпреки че реално няма запазени археологически или исторически доказателства, че на това възвишение в днешна Марсилия винаги е имало наблюдателен пост – още в праисторически времена и доста преди времето на римската епоха. През 15 век на хълма на днешната катедрала Нотр Дам дьо ла Гард е издигната вече наблюдателна крепост, която се използва като фортификационен пункт чак до 1978 година.

За да се защити Марсилия от войските на Карл Пети, водени от управителя на Бурбоните, владетелят Франсоа 1-ви разпорежда построяването на крепостта през 1524 година. Така укреплението на върха на хълм, заедно с разположения на малък остров по крайбрежието замък Иф, изграждат отбранителната система на Марсилия.

Базиликата на хълма Гард - Нотр Дам дьо ла Гард, е издигната през 1853 година и оттогава насам тя се превръща в неделима част от културния и изобщо социалния живот в този френски град. Два по-ранни храма предшестват днешната красива църква Нотр Дам дьо ла Гард. Първият е издигнат някъде около 1241 година, когато свещеник на име Пиер получава разрешение да построи на върха храм.

По това време територията е принадлежала на абатството на Сейнт Виктор. През 16 век катедралата Нотр Дам дьо ла Гард е била основният молитвен дом на френските моряци. Оттогава на сам хълмът Гард изпълнява тройната функция на защитна крепост, наблюдателен пост и място за молитви и поклонения. През 19 век базиликата се оказва твърде тясна за многобройните богомолци, в резултат на което на 11 септември 1853 година е направена първата копка на днешната катедрала Нотр Дам дьо ла Гард.

Нотр Дам дьо ла Гард в Марсилия

Проектът е дело на архитекта Есперандьо (Espérandieu), който е проектирал и Катедрала Дьо Ла Мажор. Базиликата Нотр Дам дьо ла Гард е официално осветена на 5 юни 1864 година. Храмът е издигнат във времето на големите строежи при управлението на Наполеон III. Нотр Дам дьо ла Гард е построен в типичен римо-византийски стил, като е особено впечатляващ с прекрасните си куполи, разноцветна каменна украса, мозайки и златна орнаментика.

Пред базиликата Нотр Дам дьо ла Гард има две статуи. Едната е на Пророк Исая, а другата на Свети Йоан. Камбаната на Нотр Дам дьо ла Гард е осветена през 1845 година, като носи името на Мария-Жозефина. Тя тежи 8 234 кг., висока е 2.5 м., като само езикът ѝ достига до 387 кг.

Красивият купол на базиликата завършва с удивителната статуя на Богородица с Младенеца. Тя е изработена от злато, като за облицовка са използвани цели 29 400 златни пластинки. Статуята на Пресвета Богородица е висока 9.70 метра и тежи 4 500 кг. На 21 юни 1931 година, в присъствието на 300 000 човека върху статуята на Пресветата Дева, издигаща се на върха на катедралата е тържествено поставена красивата корона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати