Водопадът Върнал

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Върнал

Водопадът Върнал (Vernal Fall) е един от природните феномени, които могат да се видят на територията на Национален парк Йосемити. Тази защитена територия, която предлага красиви картини от водни басейни и планински възвишения е разположена в източно централната част на Калифорния, непосредствено до Сиера Невада.

Национален парк Йосемити е обявен за защитена природна местност в САЩ през 1890 година, а освен това е включен в списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО. Сред 1200 квадратни мили в Йосемити могат да се видят безброй езера, долини, планински възвишения, покрити с тучни ливади и десетки водопади, сред които Водопадът Върнал е един от най-красивите.

Водопадът Върнал е разположен на река Мърсед само малко по-надолу от водопада Невада. Водопадът Върнал не е видим от основната част на тукашната долина, но лесно може да се достигне по по добре маркирана пътека, която започва в близост до Природозащитния център, който пък от своя страна е на половин миля от края на официалния автомобилен път. Маршрутът, който води до Водопадът Върнал е първокласен, но въпреки това доста скалист и песъчлив, а допълнително неудобсто създава и фактът, че често гъмжи от хора. Пътеката носи името The John Muir Trail и започва да се вие по зелена и живописна местност малко по-насевер от самата река Мърсед.

Въпреки че официалната височина на Водопадът Върнал е 97 метра, центърът за географски изследвания на Съединените американски щати го измерва на 73 метра. Основната пътека, която води до Върнал се нарича Мъглявата пътека. Тя достига толкова близо со падащите в коритото водни маси, че туристите буквално са заливани от милионите малки капки, образувани при сблъсъка на падащата и спокойната вода. Водопадът Върнал е добре видим и от мястото, наречено Glacier Point.

Върнал може да се посети през цялото време на годината, макар че към края на лятото водните маси са по-малки, в резултат на което водата пада на няколко канала, а не на един голям мощен пад, както е по време на по-студените месеци от годината. През есента и зимата туристите буквално могат да бъдат „измокрени до кости”, преминавайки през Мъглявата пътека. Целият й преход трае около 15 минути, а той отвежда до връхната точка на скалите на водопада Върнал.

В горната част има образувал се малък басейн, наречен Emerald Pool. В тази зона на Върнал през последните десет години са загинали 10 души. Последният смъртен случай е през 2007 година, когато един турист се опитвал да прескочи от скала на скала при Върнал. Плуването в района на Върнал, както и във всички останали водопади в рамките на Национален парк Йосемити е абсолютно забранено, но въпреки това винаги се намират ентусиасти, които смятат, че забраните не важат за тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати