Водопадът Гълфос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Гълфос

Исландия е световноизвестна със своите природни красоти, но едно чудо на майката Земя стои над всички останaли – магическият водопад Гълфос (Gullfoss). Самите исландци смятат тази природна забележителност за една от най-големите си ценности и не случайно я наричат Златния Водопад. Тази удивителна природна картина на падащите кристални води е един грандиозен природен феномен не само за самата Исландия, но и в световен мащаб. Гълфос е един от най-мощните водопади на територията на Европа със своята двойна каскада от 105 фута.

Покрай Гълфос често се вижда картина, която обхваща силния воден поток на фона на десетки дъги, които се образуват в резултат на пречупените слънчеви лъчи. Според едно изследване, водопадът Гълфос е обявен за най-пленителната гледка в Исландия. Той впечатлява не само с красотата си, но и с грандиозните си размери. На височина Гълфос достига до значителните 32 метра, а ширината на падащите води е около 20 метра.

Гълфос е наричан Златният Водопад най-вече заради драматично красивата картина, която се разиграва тук по залез слънце – тогава цветът на водата прилича на злато благодарение на падащите слънчеви лъчи.

Най-добре е да видите Гълфос в слънчеви дни, когато малките облачета, които заобикалят мощния воден поток, се движат редом до цветните дъги. Резултатът е една неповторима картина от широка гама преливащи се цветове. Преди време исландското правителство е имало намерение да построи на Гълфос хидроелектроцентрала.

От тогава хората до ден днешен продължават да разказват за младата жена, която заплашила да се хвърли от водопада, ако това се случи. С това си послание жената успяла да спаси естествената красота и богатство на Гълфос. Днес водопадът попада в рамките на едноименния национален парк, който се радва на висок интерес от страна на туристите.

Gullfoss Waterfall

Водопадът Гълфос е част от глетчеровата река, известна като Бялата река. Каньонът, в който падат мощно водите на Гълфос е широк около два километра и половина, а на дълбочина достига до цели 70 метра. Гледката на водопада Гълфос е особено пленителна и през зимните месеци, когато всичко тук е обвито от сняг и ледени блокове. Предполага се, че исландската забележителност се е образувала в края на последния ледников период при проливните наводнения от ледниковите изблици.

Всъщност Гълфос е съставен от два отделни водопада. От горния водата пада от височина 21 метра, а от по-ниската част водните маси се стичат от 11 метра към 70-метровото корито. Водата тече през Гълфос при средна скорост от 109 кубически метра в секунда. Най-силният поток, който са отбелязвали падащите водни маси е 2 000 кубически метра в секунда. През летните месеци водата се стича с 130 кубически метра в секунда, което означава, че тя може да запълни сградата на намиращия се наблизо туристически музей за около 3 секунди. В самия музей посетителите на водопада Гълфос имат възможност да научат повече за неговата история.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
45
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати