Водопадът Йосемити

22.11.2010
Yosemite Falls

Водопадът Йосемити (Yosemite Falls) е навярно най-голямата атракция на едноименния национален парк Йосемити, който е разположен на територията на американския щат Калифорния. Водопадът Йосемити носи титлата на най-високия в Северна Америка със своите величествени и грандиозни 700 метра височина на водния пад. Този природен феномен сe счита за символ на величие и красота на едноимения национален парк.

Освен първенец за континента, водопадът Йосемити е и един от най-високите в цял свят. Допълнителен плюс е лесната достъпност, като годишно хиляди туристи идва в националния парк, за да зърнат и усетят неописуемата мощ на тази природна картина.

Най-добре е да посетите водопада Йосемити в края на пролетта, когато водният поток е в своята най-върхова точка. Точната височина на тази природна забележителност е 739 метра, което автоматично я нарежда на шесто място в световен план по големина на водопадите. Според някои Йосемити е седми, имайки предвид наскоро открития Кокта Катарктс, образувал се в южноамериканската страна Перу и достигащ до 771 метра. Често спрягат водопада Йосемити за двудялов, но той всъщност се състои от 3 водни сегмента.

Първият дял на Йосемити пада сред дивните скали от 425 метра височина. От основата на долината до тук водят стръмни пътеки, по които в пълна сила може да се открие красотата и оглушаващият шум на водните маси. Маршрути има и от други части на националния парк, който е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното природно наследство.

Водопадът Йосемити

Вторият пласт са красива серия на каскади пада от височина 205 метра. Този дял на водопада Йосемити не е добре видим от долните части, затова често остава почти незабелязана поради разположението си. Голяма част каскадите са изцяло закрити от долината. В действителност тук картината е в размаха на природната красота и грандиозност.

Най-ниската долна част на водопада Йосемити е й най-популярната картина на целия природен феномен. Тук водата пада от височина 97 метра. От тази част водни маси се вливат в река Мърсед. Тук посетителите трябва особено много да внимават, защото непрекъснатите водни капки са превърнали целия район, в който се двужат обикновено хората, в едно хлъзгаво поле, а допълнителен минус е и високата влажност на въздуха.

От долината до самия връх на водопада Йосемити се организират екскурзии. Преходът е целодневен и изключително тежък, затова е необходим голям ентусиазъм, подготовка и желание. Въпреки това близо 6-те километра до върха на грандиозния и красив Йосемити са доста пренаселени, особено в разгара на туристическия сезон.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати