Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Мълтнома

Водопадът Мълтнома

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Мълтнома

Водопадът Мълтнома (Multnomah Falls) е една дивна гледка, която задължително трябва да се види при възможност. Невероятно красивият водопад Мълтнома със своето мостче, изградено по средата на височината му е вторият целогодишно пълноводен водопад на територията на Съединените американски щати.

Всяка година около два милиона посетители идват край Мълтнома, за да видят грандиозната картина на падащите води. Мълтнома се е образувал от подземните извори на планината Ларч, което значи, че през цялата година тук водният поток е силен, като най-голямо пълноводие се отбелязва през зимата и пролетните месеци.

Водопадът Мълтнома всъщност се е образувал на територията на американския щат Орегон, на протежението на магистралата на река Колумбия. Водопадът Мълтнома се счита за най-високият водопад в тази част на страната, като общата му височина е измерена на 189 метра.

Средната ширина на горната част на водопада е около 3 метра. Мълтнома е красив природен феномен, съставен от две части. Горният водопад се стича от значителните 165 метра надолу, а по-нискатра част на Мълтнома спуска своето водно течени от височина 21 метра.

Една атрактивна възможност за посетителите на водопада Мълтнома е да преминат по пътечката, която води до мостчето, наречено Бенсън. Изградено на около 32 метра от най-ниската каскада на Мълтнома, мосчето достига дължина около 14 метра. То носи името на своя строител – Саймън Бенсън, който решава да изгради тази спомоществователствена туристите част на Мълтнома през далечната 1914 година.

След мостчето маршрутът продължава към платформата на горния водопад Мълтнома, откъдето сякаш „на длан” се разкрива красива гледка към дефилето на река Колумбия и към една малка каскада във високите части на Мълтнома, която няма как да се види от основата на природната атракция.

Водопадът Мълтнома е включен в националния регистър на САЩ с историческите места на страната. Ако не предпочетете да минете по магистралата на река Колумбия, до Мълтнома лесно може да стигнете и по Междущатска магистрала 84-изток. Добре е да се отбиете и през специално изградения посетителски център на водопада Мълтнома, където може да получите упътване, както и да узнаете повече за историческото развитие на този древен и невероятно красив водопад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати