Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Долните водопади Йосемити

Долните водопади Йосемити

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Долните водопади Йосемити

Водопадът Йосемити е най-голямата атракция в рамките на Национален парк Йосемити, който е разположен в американския щат Калифорния в областта на Сиера Невада. Тази американска защитена територия е световноизвестна с огромното си природно богатство, съставено от безброй реки, езера, планински хълмове и живописни ливади.

Това е едно от най-добрите места в САЩ за практикуване на пешеходен туризъм и е дестинация номер едно за природолюбителите. Водопадът Йосемити привлича годишно хиляди хора, които идват тук, за да видят грандиозността на този най-голям за Северна Америка водопад.

Долните водопади Йосемити

Величественият водопад Йосемити достига 739 метра височина. Това число го нарежда на 6 позиция сред най-големите водопади на планетата. С новооткрития (Gocta Cataracts) Йосемити спори в момента за седмото място.

Водопадът Йосемити е разделен на три ярко изразени части – Горна, която е трудно да се види от долината заради разположението си, Средна, от която водната маса пада от 205 метра височина и Долните водопади Йосемити (Yosemite lower falls), които са най-лесно достъпни за туристите и следователно най-популярни и емблематични за водопада Йосемити.

Долните водопади Йосемити са най-добрата панорама, която се открива пред посетителите на националния парк в Калифорния. От основата на Долния водопад се получава една малка рекичка, която малко по-нататък се влива в голямата (река Merced). При долния водопад на Йосемити водата пада от височина 97 метра, като огромната сила на сблъсъка между двата водни потока, предизвиква разбиването им на милиони капки.

Освен, че ще се измокрите, ако застанете по периферията на водния басейн, в който се стича водата на Долния водопад, ще бъдете и оглушени от грандиозния шум. Нужно е особено внимание, когато посетителите се придвижват по хлъзгавите скали в основата на Долния водопад Йосемити. Водата пръска навсякъде, в резултат на което те са перманентно мокри, подложени на ерозия, която е резултат и от голямата влажност на въздуха.

Гледката, която разкрива пред туристите Долният водопад Йосемити е прекрасна и величествена. В действителност посетителите тук могат да видят едва 10 процента от водата, която пада от най-високата точка на водопада, защото всичко останало се разпръсква малко по-нагоре под формата на гъста водна пара.

Долният водопад Йосемити е доста лесно достъпен, като е само на половин миля наклонена пътека от най-близко разположения главен път. Пътищата за достигане на Долния водопад са два – от постройките при главния вход на парка и от неговата долина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати