Водопад Стирлинг

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопад Стирлинг

В удивителната и природно богата местност на групата фиорди, известна като Милфорд Саунд (Milford Sound), е разположен водопадът Стърлинг (Stirling Falls). Той заедно с водопада Боуен са едни от най-големите атракции на най-големия природен парк в Нова Зеландия – Фиордланд (Fiordland). С неописуемото си богатство от планини, фиорди, тучни ливади, и водопади защитената територия на Фиордленд е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното природно наследство.

Водопадът Стирлинг е една от най-големите естествени забележителности в югозападната част на западния бряг на Соутленд (Southland), известен още като Южния остров. Водопадът Стирлинг спуска своите води от 155 метра височина. Силният воден поток пада в долината, разположена между известните като Слонската планина (Elephant Mountain) и Лъвската планина (Lion Mountain).

Природният феномен Стирлинг се е образувал близо до най-дълбоката част на Милфорд Саунд. За удобство на посетителите на Стирлинг се организират плавания с туристически лодки, които отвеждат желаещите почти до основата на водопада.

Като цяло районът на Милфорд Саунд е добре разработена туристическа зона, като редовно се организират круизни плавания, които позволяват на туристите да се докоснат до дивата и естествена природна красота на новозаландския национален парк Фиордланд.

Круизният маршрут прави обиколка като първо тръгва надолу по южната страна на фиордите и стига до Тасманово море. На връщане туристите биват превозвани по северната част, като тук се правят няколко спирки, за да може желаещите да се докоснат до неповторимите природни кътчета и да направят снимки.

Водопадът Стирлинг е възможно да се разгледа най-добре с лодка. Неговата сравнително неголяма водна струя е съпроводена обикновено от още един два по-малки водни пада. Стирлинг е целогодишно пълноводен, както и всички други водопади на територията на Фиордленд, защото те се захранват от ледниците. Най-дивната гледка на Стирлинг е през пролетните месеци, когато снеговете се топят и засилват водната мощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати