Водопад Марокопа

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопад Марокопа

В сякаш неизчерпаемата на водни ресурси територия на Нова Зеландия водопадът Марокопа (Marokopa Falls) е често описван като един от най-красивите и завладяващи естествени природни феномени. Марокопа е разположен съвсем близо до една друга популярна в Нова Зеландия природна забелжителност - пещерите Вайтомо (Waitomo Caves), които са уникални по своята същност. В пещерата има вид светещи червеи, които придават усещането за обсипано със звезди нощно небе.

Водопадът Марокопа е една удивителна картина – слънчевите лъчи често падат директно върху бурно падащите води, в резултат на което прекрасната гледка към Марокопа е допълнена редовно от живописно образували се малки или по-големи дъги. Началото на природната забележителност Марокопа започва на 36 метра височина от долния басейн, в който падат чистите води. Марокопа е доста широк и скалист водопад.

Водопад Марокопа

В основата му е изградена специална платформа за наблюдение от страна на посетителите, която разкрива прекрасни гледки и дава възможност оглушителният шум да нахлуе в ушите. Прекрасна гледка се разкрива и от горния край на Марокопа, но преходът до там е твърде сложен и често непосилен за туристите.

Туристическата пътека, която води до наблюдателната платформа на водопада Марокопа се изминава за около 10 минути, като дава възможност да се изследват дивни природни кътчета около водния феномен. Има възможност да се стигне и до самото дъно на водопада Марокопа, но пътечката, която води до там е перманентно мокра, кална и хлъзгава, понякога дори опасна, затова не е често предпочитан маршрут.

Самият достъп до водопада Макрокопа е изключително лесен. Има вариант да паркирате автомобила си на специално изградения паркинг, след което една десетминутна раходка по приятната и лека пътека ще ви отведен до невероятно красивите каскади на Марокопа.

Мнозина са на мнение, че водопадът Марокопа е сякаш излязъл от приказките – когато човек го види, има чувството, че преди това е прочел за него в някоя книга. Допълнителен бонус е възможността да пуснете въдица в долния басейн на Марокопа, като тук има няколко вида риби.

От водопада Марокопа до пещерите Вайтомо. По пътя имате възможност да спрете и да се полюбувате на още една природна забележителност – естествения мост Mangapohue. Тази интересна каменна арка се е формирала от останките на една пещера, скалата на която с течение на времето е розирала до форма, която напомня на мост, а не на пещера. Ако се загледате добре по повърхността на тази забележителност край водопадите Марокопа, може да видите остатъците от фосили и древен морски живот по тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати