Водопадът Брайдъл Вейл

22.11.2010
Водопадът Брайдъл Вейл

Водопадът Брайдъл Вейл (Bridalveil Fall) е един от най-известните водопади в Национален парк Йосемити, който се намира в американския щат Калифорния. Наред с най-големия водопад на територията на Северна Америка – водопад Йосемити, Брайдъл Вейл е сред онези красоти на защитената територия, които привличат през цялото време на годината милиони посетители и туристи от цял свят.

Брайдъл Вейл се стича сред скалните масиви на парка Йосемити от значителните 188 метра височина. Надолу водната маса се разбива на облак прах от многобройни водни капки, които са резултат от сблъсъка на водата със скалите. Брайдъл Вейл е пълноводен целогодишно.

Това се дължи на факта, че ледниците, които някога са образували долината на Йосемити, до ден днешен са неизчерпаем резервоар за многобройните водопади, които могат да се видят в тази живописна природна местност. Всички тези водни канали, които зареждат водопадите с вода са помогнали за образуването на каскадите при другите природни забележителности, но не и при Брайдъл Вейл.

Водопадът Брайдъл Вейл

Водопадът Брайдъл Вейл се стича от от скалния ръб направо в долината със своята права и красива струя въпреки, че скалният ръб не е в една линия със долната част на пропастта, а е малко изместен с течение на времето. Основният воден източник на водопада Брайдъл Вейл е езерото Острандър, което се е образувало на около 16 километра в южна посока от Брайдъл Вейл. Най-пълноводен е Брайдъл Вейл през пролетта, когато снеговете се топят, а по-спокоен водният му поток е през късното лято.

Този атрактивен природен феномен е особено интересен, когато времето в долината е ветровите. Тогава въздушната струя разстила настрани падащата водна маса, която достига до основата на долните скали в една много по-малка част, отколкото тръгва от скалния ръб. Именно това е причината местното индианско племе, назоваващо се Ahwahneechee, да кръсти Брайдъл Вейл с името Похоно. В буквален превод от индиански език, Похоно означава „духът от водния вятър”.

Племето Ahwahneechee крие някои интересни легенди, свързани с водопада Брайдъл Вейл. Тези зaконни жители на американските територии наричат природния феномен Похоно, защото вярват, че някога Брайдъл Вейл е бил дом на отмъстителен дух, които охранявал входа на долината Йосемити.

Индианците вярвали, че този, който напуска красивата долина, не трябва да гледа директно към водния поток на Брайдъл Вейл, защото може да бъде проклет. Едно друго индианско вярване е свързано с това, че този, който вдиша от водната мъгла на Брайдъл Вейл, има много по-големи шансове скоро да се задоми.

4
Общо гласували: 6
5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати