Река Мисисипи

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Мисисипи

Река Мисисипи (Mississippi River) носи романтичния ореол на американската история, култура и природни дадености. Преминаваща живописно през цели 10 американски щата, река Мисисипи протича през територията на Северна Америка. Дължината на Мисисипи достига до значителните 3778 километра, което автоматично я прави втората най-дълга река на континента веднага след река Мисури, която достига до 4130 километра. Истината е, че Мисури е приток на самата Мисисипи и доста често двете се разглеждат като една речна система, която има обща дължина 6270 километра. Сред притоците на Мисисипи са още реките Охайо, Арканзас, Илиной.

Името на Мисисипи идва от думата „миси-зийби” на езика оджибве. Друга хипотеза е, че наименованието произлиза от алгонкинската дума „миси-сепе“, която се превежда като „велика река“. Освен духа на американската култура реката носи по течението си огромно биологично и животинско разнообразие.

В река Мисисипи и нейната долината живеят много видове животни и растения, включително сладководни риби, птици, елени, видри, норки, миещи мечки, и огромно разнообразие от дървесни видове, които обграждат красиво бреговата ивица. Огромен проблем обаче за флората и фауната на Мисисипи е замърсяването от селскостопанската и ундустриалната дейност в района, която в последно време е причина за необратими негативни последици в биологичното равновесие на Мисисипи.

Своето начало река Мисисипи води от езерото Итаска или Скалистите планини. От там нататък реката протича през Големите и Централни равнини и се влива чрез живописна делта в Мексиканския залив. Мисисипи очертава границите на осем американски щата - Уисконсин, Айова, Илиноис, Мисури, Кентъки, Арканзас, Тенеси и Мисисипи, а също така пресича Луизиана.

След този щат следва вливането й в Мексиканския залив. Мисисипи се нарежда на трето място по дължина след тези на Амазонка и Нил със своята общата площ на водосборния басейн (заедно с нейния най-голям приток), която възлиза на 3 225 000 кв. километра. С други думи дължината на река Мисисипи е около 6420 км.

От векове насам Мисисипи има и важно значение за стопанско развитие, като тя и доста от нейните притоци се използват за корабоплаване, добив на електроенергия, изкуствено напояване и други. Първият европеец, който вижда река Мисисипи е Ернандо де Сото. Той излиза на бреговете й на 8 май 1541 година. Вдъхновен от невероятната атмосфера на Мисисипи той й дава името Rio de Espiritu Santo или в превод „река на Светия дух”.

Mississippi

През 1682 г. французите Рьоне Робер Кавелие и Анри дьо Тонти наричат реката Колбер, на името на Жан-Батист Колбер. Двамата францизи са и „виновниците” за името на Луизиана, като кръщават тази част от крайбрежието на Мисисипи на крал Луи XIV, след което я обявяват за френска територия. Територията на Луизиана става отново американска собственост едва през 1803 година, когато Наполеон Бонапарт я продава на САЩ.

През 2008 година река Мисисипи повиши нивото си с четири метра над нормалното и излезе от рамките на бреговете си. В резултат на това щата Мисури се оказа под вода, успоредно с което десетки населени места, в това число и град Уиндфилд бяха наводнени. Излязлата от коритото си Мисисипи е наводни територия с площ 28, 3 хиляди хектара в щата Мисури. Този природен катаклизъм бе в резултат на бурите, дъждовете и наводненията, които не бяха прекратявали от месеци. В резултат на наводненията бяха отнети животите на 24 американци, а десетки хиляди бяха оставени без покрив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати