Езерото Комо

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Езерото Комо

Сред хълмовете по крайбрежието на езерото Комо (Lake Como) може да откриете една къща, на която има плоча, гласяща, че тук е живял и починал Пенчо Славейков. Като оставим на страна този факт и се съсредоточим около това, което представлява езерото Комо, на първо място трябва да се отбележи, че Комо е уникално красив воден басейн.

Около цялото езеро витае неповторима атмосфера, която внушава единствено спокойствие и хармония. Езерото Комо е подслонило по крайбрежието си около 30 населени места, но най-голямото и интересно от тях е едноименния италиански град. Тукашната област е Ломбардия, като езерото Комо стои в западната и част.

Комо е ледниково езеро по своята същност, което се е образувало преди хиляди години. Красивият воден басейн се разпростира на площ от 146 кв. километра, а с тези си размери Комо се нарежда на престижната трета позиция сред най-големите езера в Италия. Превъзхождат го единствено езерото Гарда и Лаго ди Маджоре. Средната дълбочина на езерото Комо е около 200 метра под морското равнище. Най-дълбоките му части са измерени на внушителните 400 метра, което прави Комо едно от най-дълбоките езера на територията на Стария континент.

Езерото Комо

На латински наименованието на езерото е Larius, на италиански Ларио, но това име се използва много рядко. Най-разпространено е името Lago di Como, което буквално се превежда като „езерото на Комо“. Водният басейн е кръстен на едноименния град Комо, който има вековна история, бидейки древноримското селище Comum.

В близост до Колико в езерото Комо се влива река Ада, която е основният воден поток, захранващ басейна с води. Ада се излива в Леко. Комо има „У”-образна форма. Рамките му се заключват между северния му ръкав, който започва от град Колико, докато градовете Комо и Леко се намират съответно на югозападния и югоизточния ръкав. На пресечката на трите ръкава на Комо са разположени по-малките градчета Беладжо, Менаджо и Варена.

Тук, на западния бряг на езерото е разположен и популярния курорт Каденабия. Градовете Комо, Беладжо и Леко са разположени в живописна планинска пред-алпийска територия, известна като триъгълник, или Triangolo lariano. В центъра на триъгълника се намира град Канцо, където може да се види резиденцията на Comunità montana del Triangolo Lariano.

Един добър вариант да разгледате самото езеро Комо и неговото крайбрежие е като се качите на плаващия ферибот, който тръгва от град Комо. Това удоволствие коства на желаещите около 20 евро – сума, която си струва и ще разберете това, веднага щом поемете по бистрите води на Комо. При това имате възможност да поседнете в някое от кафенетата или ресторантите на борда и наслаждавайки се на напитката или ястието си, да се любувате на удивителните природни картини, които се откриват пред погледа.

За мнозина Комо е едно блестящо решение, когато сте разделени между избора море или планина. Комо предлага и двете, като крайбрежието на езерото се е превърнало в удобна предпоставка за изграждането на доста популярни и добри италиански курортни комплекси. Комо е прочуто със своите интересни исторически и красиви вили, които са построени от времето на Плиний Млади.

При много от тях могат да се видят внушителни градини с живописни тропически растения. Една от тези вили е Вила Балбианело, която е прочута със своите терасовидни градини. Разположена е на западния бряг на езерото, като е издигната през 1787 година на мястото на францискански манастир.

Вила Балбианело на езерото Комо е била последният дом на изследователя Гуидо Монцино, а днес е превърната в музей, посветен на неговата работа. В района на Комо са снимани и множество холивудски кинопродукции, сред които „Бандата на Оушън 2“ и „Казино Роял“ от поредицата за Джеймс Бонд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати