Водопадът Ма Я

05.06.2010

Водопадът Ма Я е една от най-привлекателните природни забележителности, които могат да се видят на територията на Северен Тайланд. Тук, сред дивата природа на тайландската джунгла е разположен Национален парк Дой Интанон (Doi Inthanon), а водопадът Ма Я е най-големият, който попада в неговите рамки.

До тази красива местност може да се стигне лесно от селцето Чом Тонг (Chom Thong), което се намира само на 12 километра от Ма Я. До водопада води главната магистрала. По нея има специална табела, след която трябва да се завие наляво, за да достигнете парка Дой Интанон.

Водопадът Ма Я

Водопадът Ма Я е природната гордост на тайландската провинция Чанг Мей (Chiang Mai). Мнозина го смятат, че Ма Я е един достоен съперник по-красота за смятания за най-очарователен водопад Тхи Ло Су (Thi Lo Su). Със своите 260 метра височина Ма я се нарежда на челните позиции сред най-високите водопади в страната.

Размерите му са наистина грандиозни, а още по-впечатляващ е и външния му вид, съставен от десетки малки каскади и водни струи, които се стичат по стъпаловидната скална основа на водопада. На ширина Ма Я достига около 100 метра, които са размер, достоен за възхищение. Това, което придава уникален характер на Ма Я си остава неравноделните водни струи, които падат красиво по множеството малки скални образувания.

Над 30 скални нива, по които се стичат водите на Ма Я, превръщат водопада в едно прекрасно място за почивка и отдих през уикенда. Тук хората прекарват часове наред в разходки, съзерцание и снимки на тази природна забележителност. Поредицата от стъпаловидни скали е най-зрелищна в най-голямата част на водопада, където водната маса пада от 40 метра височина. Наоколо са само гъсти и сенчести гори.

Районът на Природен парк Дой Интанон е изцяло пригоден за туристически посещения. Има добра база, която осигурява лесното набавяне на храни или напитки. В района на водопада има живописни и приятни сенчести места, които са отлично място за пикник или излети.

Тази красива природа е любима на много тайландски семейства, които идват тук с децата си, за които съдържателите на парка са помислили специално. За малките посетители на водопада Ма Я е изграден специален басейн в най-долната част на природната забележителност, който е недълбок и безопасен.

От самия паркинг, където може да оставите автомобила си, се открива красива гледка към горната част на водопада Ма Я. След паркинга, само на 600 метра по-надолу по наклонена пътека се стига до водния феномен.

3.7
Общо гласували: 6
5 2
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати