Езерото Кратер

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Езерото Кратер

Езерото Кратер (Crater Lake) е удивително красиво природно образувание. Разположено в рамките на едноименния американски национален парк, езерото Кратер се счита за най-дълбокото езеро в САЩ, като максималната му дълбочина достига до внушителните 594 метра. Отделно от тези сухи характеристики около Кратер, езерото впечатлява с невероятната си красота. То се счита за едно от най-чистите водни басейни на територията на Северна Америка, което се дължи главно на захранването му от топящите се снегове.

Езерото Кратер се е образувало в южно централния района на американския щат Орегон (Oregon). Кристално чистите му води са повод за национална гордост. Кратерът, в който се е оформило езерото преди около близо 8000 години достига до максимална дълбочина от 655 метра. Точната възраст на Кратер е изчислена на 7 700 години около колапса на вулкана Mount Mazama.

Мазама е разположен на цели 3 600 метра надморска височина. Когато се образува езерото Кратер Мазама се срива и предизвиква гигантско изригване. Езерото Кратер заема обща площ от около 60 квадратни километра. На дължина крайбрежната ивица достига до 9.7 километра, а на ширина- около 8 километра. Като се изключи максималната му дълбочина от близо 600 метра, средната е 350 метра.

Езерото Кратер

Една красива и интересна легенда се разказва около сформирането на кристално чистия воден басейн в Орегон. Тя произлиза от преданията на индианското племе Кламат, което разказват за яростна война, кипяла между Лао, който бил бог на подземното царство, обитавал могъщия връх Мазама и Скел, който бил богът на горния свят. Историята гласи как Лао се влюбил в Лоха, която била дъщерата на шамана на племето Кламат.

Девойката отхвърлила неговата обич и тогава той решил да накаже хората чрез огромно огнено проклятие. Тогава Скел се притекъл на помощ и след дълга битка успял да победи Лао. Последният бил затворен дълбоко в подземния свят, а за да не избяга върхът Мазама бил стоварен отгоре му. В знак на спокойствие и мир бог Скел решил да сътвори красивото езеро Кратер, което да предизвиква хармония на върха.

Днес езерото Кратер е едно удивително наследство на кипялото преди хилядолетия вулканично минало на върха Мазама. Около Кратер се издигат около 60 метра високи скали. В самото езеро са се образували и два неголеми острова, която стоят живописно сред кристалните води. Езерото Кратер е обикнато място за фотографски снимки, разбира се, заради неописуемата си красота.

Една от интересните забележителности на езерото Кратер е т.нар. "Старецът на езерото". Той представлява стълб на дърво, който се е търкулил в езерото преди около сто години. И днес стъблото в цял ръст е отлично запазено заради студените води на езерото Кратер. То съдържа и значителни запаси на риба и макар да има свои собствени популации, в годините между 1888 и 1941 година е било зарибявано допълнително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати