Езерото Пейто

26.06.2010

Езерото Пейто (Peyto Lake) е една от най-вдъхновяващите забележителности, които могат да се видят в рамките на Национален парк Банф (Banff National Park). Тази защитена територия е разположена около Скалистите планини на Канада, на около 130 км от Калгари, като обхваща площ от около 6641 кв.километра.

Невероятни природни картини от тучни ливади, кристални езера и високи планински върхове могат да се видят в рамките на Банф, който е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното природно наследство.

Езерото Пейто

Езерото Пейто е популярно със своите тюркоазени и чисти води, които привличат годишно близо 4 милиона посетители в националния парк Банф. Прекрасния изомрудено син цвят на водите превръща Пейто в една от най-сниманите забележителности в парка, като редовно може да видим езерото като илюстрация на много календари, картички, енциклопедии и т.н. Всъщност тюркоазения цвят на Пейто се дължи на факта, че в него през летните месеци се влива т.нар. скално брашно, което оказва влияние върху минералното му съдържание.

За мнозина панорамата на езерото Пейто е една от най-красивите и емблематични за Канада. Водният басейн е разположен живописно непосредствено в полите на заобикалящите го планински върхове, в зоната на обширна долина. Достъпът до Пейто е и изключително лесен, като изходна точка за маршрута към него и за панорамни изгледи е Icefields Parkway, който се намира на около 40 километра северно от град Lake Louise.

Парковият маршрут е добре обозначен с табели и навигации, които улесняват достъпа на туристите до Пейто. Най-високата точка на Icefield Parkway е Bow Summit и именно от там се откриват най-добрите гледки към цялото езеро Пейто.

Водите на Пейто се захранват от едноименния ледник, който може да се види в лявата страна от разстоянието на мястото за наблюдение към езерото. Пейто се разпростира на обща площ от 5.3 кв. километра. На дължина езерото Пейто достига до максимум 2.8 километра, като ширината му е около 0.8 километра.

Самото Пейто се е образувало при надморска височина от 1 860 метра, като е заключено между в долината Waputik Range, между възвишенията на връх Колдрон (Caldron Peak), едноименния връх Пейто (Peyto Peak) и планината Jimmy Simpson. Името на тюркоазения ледников басейн идва от трапера и водач в областта Банф - Ebenezer William Peyto.

3.9
Общо гласували: 7
5 1
4 5
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати