Каспийско море

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Каспийско море

Каспийско море (Caspean Sea) е най-голямото езеро на земята, което е затворено и не се отича. Всъщност Каспийско море е най-големият воден басейн, който не излива водите си никъде. Нарича се море заради огромните му размери, обхващащи 371, 000 кв. километра, но по-своята същност то е езеро. Водите му са солени и мият бреговете на пет страни – Русия, Казахстан, Туркменистан, Иран, Азербайджан.

Специфично за Каспийско море е, че в миналото то е било доста по-голямо, като тенденцията е непрекъснато намаляване на площта му. Около 1930 година Каспийско море се разпростира на около 442 000 кв. километра, а към 1980 година площта му е намаляла до 368 000 кв. километра.

Името на Каспийско море произлиза от народа на древните каспийци. Някога те обитавали зоните от Закавказието до западните земи. Границите на Каспийско море позволяват на пет страни излаз на огромния воден басейн. Най-голямото езеро на земята се намира между северните области на Иран и Русия. Иран допира до солените води на Каспийско море своите три крайбрежни провинции - Гилян, Голестяни, Мазандеран.

Тук впечатление прави плодородната земя залесена с гъсти гори и оризища. В Иран преобладава пустинния релеф. През последните две десетилетия не спират политически и икономически спорове между петте държави относно определяне на точния статут на Каспийско море. Дали то е езеро или всъщност море има огромно значение според международните спогодби.

Ако Каспийско море е всъщност море, то тогава страните, които граничат с него трябва да издават огромен брой разрешителни за плаване на чуждестранни копраби. Ако ли пък Каспийско море е на практика езеро, то тогава Русия, Казахстан, Туркменистан, Иран, Азербайджан не са длъжни да дават разрешение за достъп на чуждестранни плавателни съдове или компании, които се занимават с добив на енергийни ресурси.

Статутът езеро на Каспийско море изисква подялбата на територията му на пет части, които се изчисляват в зависимост на крайбрежната ивица на всичките пет държави. Именно това до голяма степен би ощетило някои от по-големите страни, което поражда и несекващите спорове между тях.

Солеността на водата на Каспийско море варира между 11 — 13 ‰, като в северозападната част тя стига до 0.05 ‰. Водното ниво на Каспийско море е по-ниско от това на Световния океан – около 28 метра, като през вековете то непрекъснато се променя. В южната си част Каспийско море достига най-големите си дълбочини, като е отмерена рекордната за езерото 1025 метра. Северните зони на Каспийския басейн са по-плитки, като средната дълбочина на водата тук достига до 22 метра.

Огромната площ на Каспийско море му отрежда функцията на важен воден път. Освен това в шелфа на водния басейн са открити големи находища на нефт и природен газ. Най-големите пристанища по бреговете на Каспийско море са на градовете Астрахан, Махачкала, Баку, Ленкоран, Актау. Каспийско море е богато и на риба, което е предпоставка в него да се развива доста силно риболовът, като преобладава уловът на есетрови риби.

В Каспийско море се вливат големи реки като Волга, Урал, Терек, Кура и др. Туризмът по бреговете на Каспийско море е доста добре развит. Безброй много малки и по-големи курортни комплекси непрекъснато никнат по крайбрежието на големия воден басейн, като са известни под името Каспийската ревиера (комплексите Ношахр, Рашт, Рамсар, Бабулсар и Бандар-е Анзали).

Наскоро Туркменистан откри с пищна церемония курорт на стойност 1.5 милиарда долара на пустинния бряг на Каспийско море. Луксозният комплекс носи името Туркменбаши и се разпростира на площ от 5000 хектара и е с дължина 26 километра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати