Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Алтернативни туристически дестинации в Румъния

Алтернативни туристически дестинации в Румъния

Алтернативни туристически дестинации в Румъния

Чували ли сте за замъка Бран? За повечето от нас това е една от най-известните забележителности в Румъния - южната ни съседка. Той е недалеч от Брашов и няма две мнения, че една от най-популярните забележителности в Румъния. Голяма част от известността му идва от романа Дракула на Брам Стокър.

Благодарение на него замъкът е заобиколен от мистерии и легенди. Мнозина го посещават само заради митовете за графа-вампир, а други – заради историческата фигура на владетеля Дракула. Въпреки че връзката на замъка с Дракула не е сигурна, това е едно от местата в Румъния, които трябва задължително да се видят!

Но нима това е единственото място в страната на Дракула, което можем да посетим? Съвсем не! Богата на древни замъци и буйни гори, Румъния е една изключително интересна страна, която може да ни предложи много повече, отколкото очакваме. Ето още от по-неизвестните забележителности на Румъния.

Замъкът Пелеш

В трансилванското градче Синая се намира пищният замък Пелеш, известен с удивителните си архитектура и интериор. Историята на замъка гласи, че първият цар на Румъния – Карол I, е посетил местността и е бил силно впечатлен от прекрасната гледка на Карпатите, заобикалящи градчето. По негова заповед са положили основата на сградата, която първоначално е служела като летен и ловен дом на царското семейство. Сега замъкът е една от задължителните туристически дестинации в Румъния.

Черната църква в Брашов

Черната църква в Брашнов

Сводове, арки, високи стени и орнаменти – това описва огромната църква на пощада в румънския град Брашов. Тя има бурно минало, но най-впечатляващата история е тази, заради която църквата е получила прозвището си. През 17 век в града се разразил голям пожар, който унищожил повечето сгради и оставил стените на църквата черни. Реставрацията отнела повече от 100 години, като оригиналният готически стил е частично заменен от барок.

Солната мина Салина Турда

Салина Турда е уникална забележителност в Румъния
Снимка: Andrei Dan Suciu

В Румъния има голямо количество солни мини. Една от тях се намира в Турда. Солна мина може и да не ви звучи като особено интересна дестинация, но повярвайте – тази е! Салина Турда е не само най-голямата солна мина-музей, но и увеселителен парк с футуристичен стил! Местните често я посещават заради спа центъра и солните терапии, а туристите – заради разнообразните атракции. Някои от тях включват виенско колело, мини голф, боулинг, тенис на маса, билярд и дори подземно езеро, което можете да разгледате возейки се с лодка.

Замъкът Хунияди

Замъкът Хунедоара е сред важните забележителности на Румъния

Подарен на рода Хунияди от унгарски крал през 14 век, замъкът стои величествен, заобиколен от дълбок ров и с високо издигащи се кули. По свое време бил много престижен господарски дом и от стратегическа гледна точка, и от естетическа. Въпреки това с времето е претърпял няколко реставрации и достроявания, за да бъде постигнат сегашният му облик. Също така замъкът Хунедоара е разположен насред Карпатите и пейзажът около него допълва приказната картинка.

Това са едни от най-впечатляващите забележителности в Румъния, които всеки турист трябва да посети поне веднъж в живота си. Други, които заслужават да бъдат споменати, са сградата на парламента в Букурещ, цитаделата Ръшнов, езерото Балеа и много други.

През пролетта прелестните гори в Карпатите зеленеят, а през зимата пейзажът на величествени замъци създава чувство за уют. Мистериозната Румъния наистина трябва да бъде посетена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати